Wat gaat er gebeuren aan de Mathildelaan en de westelijke Binnenring?
Mathildelaan
Onder de Mathildelaan leggen we een regenwaterriool aan. Dat riool zal later de Gender, die vanaf het Victoriapark komt, verbinden met de Dommel aan de Stationsweg. Als het riool in de grond is aangebracht, wordt de Mathildelaan opnieuw ingericht. Het aantal rijstroken aan de zuidelijke zijde wordt teruggebracht van twee naar één en we verbreden en vergroenen de bermen.
Westelijke Binnenring
In lijn met onder andere de Vestdijk en Kanaalstraat vergroenen we de westelijke Binnenring en maken we deze verkeersveiliger. In zuidelijke richting komt, waar dat kan, één rijstrook voor zowel auto’s als bussen. In noordelijke richting blijft er een aparte rijstrook voor bussen. Verder komen er verschillende plaatsen waar voetgangers en fietsers veilig over kunnen steken. Aan beide zijdes van de rijbaan, en waar kan in de middenbermen, brengen we extra groen aan. Hiermee maken we van de binnenstad een fijne en gezonde plek om te verblijven. Deze aanpassingen zorgen er bovendien voor dat de verschillende delen van de binnenstad beter met elkaar zijn verbonden en dus meer één geheel vormen.
Hoe ziet de planning en de fasering eruit?
Op 7 maart beginnen de werkzaamheden aan zowel de Mathildelaan als de Emmasingel. De werkzaamheden zullen ongeveer vier tot zes maanden duren. De fasering en planning van de werkzaamheden aan de Mathildelaan vind je in onderstaand kaartje (zie onderstaande pdf) en hieronder in de tekst.
Fasering en planning Mathildelaan
- Fase 1A: 7 maart - eind mei 2022 | hoofdrijbaan kruising Emmasingel
- Fase 1B: begin juni - begin juli 2022 | fiets- en voetpaden kruising Emmasingel
- Fase 1C: 7 maart - begin juli 2022 | GFT Genderriool
- Fase 2A: begin juli - medio oktober 2022 | zuidoostzijde Mathildelaan
- Fase 2B: medio augustus - medio oktober 2022 | zuidwestzijde Mathildelaan
- Fase 3A: medio oktober - eind oktober 2022 | straatje naar Victoriapark
- Fase 3B: eind oktober - eind december 2022 | straatje naar Victoriapark
- Fase 3C: eind oktober - eind december 2022 | straatje naar Victoriapark
- Fase 3D: eind oktober - eind december 2022 | straatje naar Victoriapark route omleiding Werkgebied westelijke Binnenring
-> Kaartje fasering omleiding Mathildelaan
Fasering en planning westelijke Binnenring
Fase 1B: busbaan
- 1B1: van Vrijstraat tot Hooghuisstraat, van 21 maart t/m 1 april
- 1B2: van Hooghuisstraat tot LAB-1, van 4 april t/m 8 april
- 1B3: van LAB-1 tot Kerkstraat, van 11 april t/m 15 april
Fase 1C: rijbaan
- 1C1: van kruising Willemstraat-Emmasingel tot Vrijstraat, van 19 april t/m 22 april
- 1C2: van Vrijstraat tot Kerkstraat/Grote Berg, 28 april t/m 13 mei
De informatie over de fasering vind je ook in onderstaand document
-
Kaartje fasering omleiding westelijke Binnenring (778.15 KB)
Rijden de bussen nog?
Ja, de bussen rijden nog. Maar ze rijden wel een iets andere route dan je gewend bent. Op het onderstaande kaartje zie je hoe de bussen rijden.
Door de werkzaamheden komen de volgende haltes te vervallen: Piazza, Witte Dame, Vrijstraat, Willemstraat, Keizersgracht, Grote Berg, Stadhuisplein en P.C. Hooftlaan.
- Voor lijn 401, 402 en 403 is de eerste halte Philips Stadion
- Voor lijn 14, 114 en 614 is de eerste halte Gagelstraat
- Voor lijn 18, 19, 119 en 319 is de eerste halte Mecklenburgstraat
- Voor lijn 15 en 16 is de eerste halte Heilig Hartkerk
- Voor de lijnen in zuidelijke richting (Geldrop-Leende-Valkenswaard) is stad in de eerste halte de tijdelijke halte aan de Vestdijk.
De omleidingen voor de bussen die normaal via de Emmasingel rijden duren tot eind mei en voor de bussen die normaal via de Mathildelaan rijden tot begin juli.

Hoe zit het met de bereikbaarheid van de omgeving?
De werkzaamheden aan de Mathildelaan hebben invloed op de bereikbaarheid van de Mathildelaan en de westelijke Binnenring. Het komt zelfs voor dat de kruising Mathildelaan - Emmasingel helemaal is afgesloten voor doorgaand verkeer.
Om de overlast zoveel mogelijk te beperken, voeren we de werkzaamheden uit in fases. Voor fietsers en voetgangers leveren de werkzaamheden weinig hinder op. Zij zullen via kleine omleidingen om het werkgebied worden geleid. Voor gemotoriseerd verkeer worden er grotere omleidingsroutes ingesteld.
De parkeergarages van Onyx en de Lichttoren zijn van 7 maart tot en met december 2022 bereikbaar via Willemstraat-Lichtstraat-Victoriapark. Alle omleidingsroutes die in bovenstaand kaartje staan, worden ter plekke ook met borden aangegeven.
Bereikbaarheid tijdens werkzaamheden aan de Mathildelaan
- Tijdens fase 1 (A, B en C) is de kruising Mathildelaan – Emmasingel volledig afgesloten voor autoverkeer. Omrijden kan via de rode omleidingsroute (Boschdijktunnel, Fellenoord, Vonderweg, Willemstraat, Emmasingel, Victoriapark en Mathildelaan).
- Tijdens fase 2 (A en B) is autoverkeer weer mogelijk vanaf de Boschdijktunnel naar de Mathildelaan en naar de Emmasingel. Alleen de Mathildelaan (zuidelijke rijbaan) richting de Emmasingel is dan nog afgesloten.
- Ook tijdens fase 3A is de Mathildelaan (zuidelijke rijbaan) richting de Emmasingel nog afgesloten. Van fase 3B tot en met 3D is de Mathildelaan in beide richtingen weer open.
De werkzaamheden aan de westelijke Binnenring kunnen enige hinder opleveren, maar hebben geen invloed op de bereikbaarheid. Alle winkels/ondernemingen aan de Keizersgracht blijven bereikbaar met de auto, fiets en te voet. Ook leveringen kunnen gewoon doorgaan via de Hooghuisstraat, Achterom, Kleine Berg, Kerkstraat of de parkeerplaats Keizersgracht.
Parkeren blijft ook mogelijk: zowel Q-park Hooghuisstraat als de parkeerplaats van de Keizersgracht blijven te gebruiken tijdens de werkzaamheden. Ook private parkeerplaatsen en parkeerplaatsen van vergunninghouders blijven bereikbaar.
Welke werkzaamheden vinden er nog meer plaats?
Als de kruising Emmasingel-Mathildelaan begin 2022 is afgesloten voor de werkzaamheden, werkt Signify (voorheen Philips Lighting) aan een sanering onder de Witte Dame en de Emmasingel. Door activiteiten van Philips in het verleden zijn de grond en het grondwater daar vervuild. De verontreiniging wordt aangepakt door bacteriën en voedingsstoffen in te brengen die de verontreiniging in de bodem afbreken. De aanleg van het systeem om de bacteriën en voedingsstoffen in de bodem te brengen duurt vier maanden. De afbraak van de verontreiniging duurt ongeveer tien jaar. Specialisten van de Omgevingsdienst toetsen of dit werk goed en veilig uitgevoerd wordt.
Kijk voor meer informatie over de sanering op de projectpagina van NTP, de aannemer die de sanering uitvoert.
Waar vind ik informatie over de bijeenkomst van 18 november?
Donderdag 18 november was er een online bijeenkomst over de werkzaamheden. Hieronder vind je de presentaties die daar gegeven zijn en antwoorden op de gestelde vragen.
-
-
Presentatie Remmits (894.68 KB)
-
Presentatie Signify (537.22 KB)
-
Verslag bijeenkomst westelijke Binnenring (365.8 KB)
Hoe neem ik contact op?
Mocht je vragen hebben over de werkzaamheden en plannen, dan kun je contact opnemen met Sanne Laumen, omgevingsmanager van de gemeente (sanne.laumen@eindhoven.nl). Heb je vragen over de uitvoering van de sanering, neem dan contact op met Alexandra Braas, omgevingsmanager van NTP (alexandra@itc-groep.nl, 085-8220414).
Archeologische vondsten
Op de plek van de kruising van de Emmasingel en de Mathildelaan, lag in de middeleeuwen de stadsgracht van Eindhoven. Deze gracht was een onderdeel van de verdedigingswerken van de stad, net als de Woenselse Poort. Resten van deze poort zijn onder het 18-Septemberplein gevonden. Archeologen die de plek in opdracht van de gemeente onderzoeken, ontdekten dat de stadsgracht steeds opnieuw is uitgebaggerd. Dit was nodig om er zeker van te zijn dat er altijd genoeg water in de gracht stond om de stad te verdedigen.
Vondsten
Tijdens de huidige werkzaamheden zijn resten van de gracht zichtbaar geworden en archeologische vondsten gedaan. Omdat de gracht vroeger ook als afvalbak werd gebruikt, zijn er veel voorwerpen gevonden: serviesgoed en potten van aardewerk en slachtafval zoals botten. Deze vondsten komen waarschijnlijk uit de 14e-16e eeuw en laten zien welke voorwerpen in de middeleeuwen door de inwoners van Eindhoven werden gebruikt en welke dieren ze aten. Uit de opvulling van de gracht zijn ook grondmonsters genomen. Hier zijn mogelijk resten van stuifmeel en zaden in bewaard gebleven. Op basis daarvan wordt geprobeerd om een beeld te krijgen van het oude landschap in en om de middeleeuwse stad.
Graven om informatie te behouden
In de komende jaren gaan het stationsgebied en de binnenstad flink op de schop voor nieuwbouw en het inrichten van het openbaar gebied. Bij het graafwerk wordt onderzoek gedaan door archeologen. Zo wordt de historische ontwikkeling van Eindhoven stukje bij beetje vastgelegd. De vondsten en documentatie worden bewaard in het Erfgoedhuis, vanuit hier worden de verhalen van Eindhoven gedeeld met een breed publiek, musea en de wetenschap. Kijk voor meer informatie op de pagina van het Erfgoedhuis.

Foto: L. Mulkens.