Parkeren
Heeft Eindhoven P+R-voorzieningen?
P+R Meerhoven (Sliffertsestraat 304) ligt aan de westzijde van Eindhoven. Deze is 24/7 geopend. Voor parkeren en busvervoer betaal je maximaal € 3,50 per dag. Meer informatie vind je op de website van This is Eindhoven.
P+R Genneper Parken is open sinds juni 2021, te vinden op Aalsterweg 316. Ook deze P+R is 24/7 geopend en voor parkeren betaal je € 4,00 per dag. Meer informatie vind je op de website van This is Eindhoven.
Kijk voor meer info over de parkeermogelijkheden in het centrum van Eindhoven op This is Eindhoven.
Komen er voldoende parkeerplaatsen voor auto’s?
Eindhoven wil naar een binnenstad met minder auto's en dat zie je straks ook in het Emmasingelkwadrant. We willen een eersteklasgebied maken, waar vooral de voetganger en fietser gebruik van maakt. De toekomstige bewoners kunnen gebruikmaken van een kleinere parkeergarage van de nieuw te ontwikkelen gebouwen. In het gebied zelf komen een paar parkeerplaatsen/laad- en losplekken. Verder wijzen we bezoekers van het Emmasingelkwadrant ook op parkeerplekken die er al zijn en garages of P&R-plaatsen aan de rand van de stad.
Fietsparkeren
Hoe zit het met fietsparkeren?
In het ontwerp van het park zijn extra fietsparkeerplekken meegenomen. Ook bij de andere bouwprojecten stellen we hier hoge eisen aan, zodat bewoners hun fiets in het gebouw kunnen parkeren. Onnodig buitenstallen is dan verleden tijd. En ook de overlast van fietsen in de buitenruimte.
Participatie & communicatie
Ik heb een vraag. Kan ik contact opnemen?
Vul het contactformulier in en je ontvangt snel een reactie.
Wat is er al gedaan aan participatie?
Op onderstaand overzicht staan de verschillende participatiemomenten.
|
Hoe worden bewoners en belanghebbenden betrokken bij dit project?
Het gaat hierbij om meerdere projecten van verschillende eigenaren. Elk project heeft daarin ook zijn eigen contactmomenten met bewoners en belanghebbenden, dat communiceren we ook via deze website. Daarnaast sturen we ook wijkinformatiebrieven.
Hoe blijven bewoners en belanghebbenden betrokken en goed geïnformeerd?
Deze website is een belangrijke plek voor informatie. Ook versturen we wijkinformatiebrieven. Daarnaast bestaat er een overkoepelende Facebookgroep voor het Emmasingelkwadrant, waar ook wij als gemeente berichten in plaatsen.
Groen & water
Welke bomen komen er in het park?
Dat zijn we nog aan het bestuderen. Er komen bomen die goed tegen water kunnen. Bijvoorbeeld als het water in de Gender hoog staat staan bomen ook mogelijk tijdelijk onder water. Daarnaast zoeken we bomen die aansluiten bij de bomen die al in de de binnenstad staan. Zoals bij de Vestdijk. De bomen die al op de Lichtstraat staan willen we daar graag laten staan.
Stroomt er straks schoon Gender-water?
Het water in de Gender is vrij schoon en veilig, maar waarschijnlijk niet helder. De kans is namelijk groot dat er heel fijn slib in zit, wat het water troebel maakt. De Gendervijver (bij het Genderpark) geeft een goede indruk van de kwaliteit en de helderheid van het Gender-water.
Komen er ook planten op andere plekken dan het park?
We kijken naar het hele gebied en niet alleen het park om groen terug te brengen. Dus ook rondom de nieuwe gebouwen die er komen. Dat is ook een taak voor de ontwikkelaars. Verder proberen we de bomen die al in het gebied staan, zoveel mogelijk te laten staan.
Projecten
Waarom is het karkas gesloopt en niet getransformeerd?
Het karkas is gesloopt, omdat we grond uitruilen tussen eigenaren (zoals je leest in de ontwikkelingsvisie van het gebied) en het gebouw niet past binnen het stedenbouwkundig plan. In zo’n stedenbouwkundig plan staat op welke plek de nieuwe gebouwen komen en wat hiervoor de regels zijn. Het stedenbouwkundig plan van dit gebied gaat uit van nieuwe bouwkavels met groene openbare ruimte. Daarnaast komt er een zijtak van de Gender op de plek van het karkas, om zo te zorgen voor een doorkijk naar de Steentjeskerk.
Wat gaat er gebeuren met TAC?
Het is de bedoeling om een deel van TAC aan de Ventoselaan te renoveren en verduurzamen. Maar we gaan ook bouwen. Die nieuwbouw gaat onder andere bestaan uit TAC-programma, woon-werkateliers en woningen. Deze invulling volgt de uitgangspunten van het Raadsbesluit van 5 november 2019 en de uitgangspunten van het woonprogramma voor het gebied. Bekijk de projectpagina van TAC voor de laatste informatie.
Wat voor soorten woningen komen er in het Emmasingelkwadrant?
Voor de nieuwbouw in het hele gebied geldt een verdeling van 30% sociale huur, 50% middensegment en 20% duursegment. De sociale huur wordt straks grotendeels beheerd door een woningbouwcorporatie. Het midden- en duursegment bestaat uit zowel huur- als koopwoningen. Samen met Philips Lighting, Onyx en het Regentenkwartier zorgt dit voor een rijk woonklimaat voor verschillende mensen met verschillende achtergronden. Met een kleine of een grote portemonnee.
Hoe garandeert de gemeente dat sociale en middeldure huur niet uiteindelijk toch dure huur wordt?
We hebben afspraken gemaakt met ontwikkelaars over de maximale huurprijzen en toegestane huurprijsstijgingen voor een periode van 15 jaar. De sociale huurwoningen in beheer van de woningcorporatie blijven langere tijd beschikbaar.
Wordt de basisprijs van sociale huurwoningen nog opgedreven door verplichte diensten, zoals gemeubileerde appartementen?
De sociale huur wordt straks grotendeels beheerd door een woningbouwcorporatie. Die woningen vallen onder de wettelijke bepalingen voor volkshuisvesting (dat verantwoordelijk is voor het zorgen voor genoeg en goede woningen voor de bevolking). De andere sociale huurwoningen worden ontwikkeld door particuliere ontwikkelaars. Voor het bepalen van de huurprijzen kijken de ontwikkelaars naar het woningwaarderingsstelsel (WWS). Het WWS is een systeem waarmee je een redelijke huurprijs bepaalt voor een woning. Door het levendige aanbod in het gebied is de kans groot dat zij ook gestoffeerde en/of gemeubileerde woningen gaan aanbieden. Hiervoor kunnen zij extra servicekosten vragen.
Wat speelt er tussen Lee Foolen en de gemeente Eindhoven? Wat is de situatie?
We overleggen veel met Lee Foolen. We bereiden samen de aanpassing van de openbare ruimte en de ondergrondse infra (omleggen stamriool) voor. Daarnaast heeft Lee Foolen het bestemmingsplan van de Victoriatoren gemaakt en dat ligt nu ter inzage. Ook overleggen we over de uitwerking van het plan voor het aanvragen van de omgevingsvergunning.
Wat gaat er gebeuren met het oude kantoorpand van Woonbedrijf? Hoe hoog wordt dat gebouw?
De ontwikkeling op de hoek van de Willemstraat en Vonderweg wordt 15 lagen hoog. Dat is ongeveer 45 tot 50 meter. Maar de concrete plannen hiervoor zijn nog niet uitgewerkt.
Openbare ruimte & leefbaarheid
Wanneer wordt de berg zand opgeruimd?
De berg zand in het Victoriapark ligt er om straks het gat te vullen dat ontstaat bij de sloop van het Light Application Center (LAC). Maar omdat de sloop nog even duurt, onderzoekt de eigenaar Foolen & Reijs of de berg zand niet toch opgeruimd kan worden. Zodra we hier meer over weten hoor je van ons.
Wie ruimt het zwerfvuil op?
Wat is de oorzaak van bijzetafval bij de ondergrondse containers?
De hoeveelheid oud papier is de laatste tijd toegenomen. De container in het Victoriapark is te klein om al dit karton te verwerken. Ook de containers voor restafval hebben een te lage capaciteit. Samen met Cure onderzoeken we de mogelijkheid om grotere containers te plaatsen en denken we na over een PBD-container (plastic, blik en drinkpakken).
Daarnaast speelt het gedrag van bewoners een grote rol. Regelmatig worden dozen niet klein gemaakt en overvolle zakken in de container gepropt. De container loopt dan vast. Het afval krijgt daarna een plekje naast de containers. Ditzelfde gebeurt wanneer bewoners hun stadspas vergeten. En als er eenmaal één doos of zak staat, dan volgt al snel meer. Zelfs wanneer de container het weer doet.
Ook treffen we vaak grofvuil (matrassen, bankstellen, etc.) aan bij de containers. Grofvuil breng je naar de milieustraat of kun je laten ophalen door Cure. Hiervoor bestel je grofvuilstickers bij Cure.
Hoe voorkomen we bijzetafval bij de ondergrondse containers?
Samen met Cure werken we aan een plan voor het plaatsen van grotere containers en het toevoegen van een PBD-container (plastic, blik en drinkpakken). Daarnaast hebben de containers sinds kort stickers met duidelijke pictogrammen en korte teksten in het Nederlands en Engels. Ook krijgen alle inwoners een informatieve folder (Nederlands en Engels). Misschien weet nog niet iedereen hoe van de afvalinzameling gebeurt in Eindhoven.

Wanneer worden de containers geleegd?
Voor de restafvalcontainers werkt Cure met een systeem van dynamisch legen. Is de container voor 85% vol, dan krijgt Cure een melding en wordt de container geleegd. Oud papier en glas wordt één keer per week opgehaald.
Daarnaast leggen we dagelijks met een perswagen de zogenoemde ‘bijzetroute’ af om bijzet op te ruimen. Dat gebeurt met een ander voertuig dan de kraanwagen die de ondergrondse containers leegt. Ook volgen we meldingen op die binnenkomen via onze klantenservice of de BuitenBeter app door op die locaties de bijzet op te halen. De huismeesters van Holland2Stay helpen ook regelmatig met het opruimen van afval.
Hoe zorgen we ervoor dat het gebied geen jarenlange bouwput wordt?
Er zijn verschillende nieuwe ideeën die naast leefbaarheid ook zorgen voor verbinding. Als gemeente proberen we dit aan te jagen, maar uiteindelijk maken de mensen de buurt. Daarnaast is het ons doel om het gebied samen met de ontwikkelaars zo goed mogelijk te beheren en hierover te blijven communiceren. We blijven in gesprek met alle partijen en zetten hier samen de schouders onder.
Wordt de vervuilde grond opgeruimd?
De eerste stap in de aanleg van het park is het schoonmaken van de grond. Dat wil zeggen: de vervuilde grond eruit en de schone grond erin. Vervuiling houdt namelijk de groei van planten en bomen tegen en het stromen van de Gender. De afgelopen maanden hebben we veel onderzoek gedaan naar de situatie van de grond.
Wat is het plan voor (gescheiden) wegen, voet- en fietspaden in het gebied?
De centrale as (de zogenaamde Lichtas) verbindt de binnenstad via de onderdoorgang bij de Witte Dame met het PSV-plein. Dit is een langzaamverkeerverbinding (voor voetgangers en fietsers). Voetgangers lopen via de paden van het park van en naar de woningen en voorzieningen in de buurt. Autobestemmingsverkeer rijdt via de Willemstraat, de Mathildelaan en de Emmasingel het gebied in. Voor dit verkeer is er ook een beperkt aantal parkeerplekken. Voor voetgangers maken we aan één of twee kanten voetpaden langs de toegangswegen en de centrale as.
Komt er ruimte voor laden en lossen voor de gebouwen?
In het gebied komen een paar laad- en losplekken.
Komen er inpandige containers?
Voor afval van bewoners zijn er ondergrondse containers en voor bedrijfsafval zijn er inpandige voorzieningen. Wel zijn we specifiek voor de binnenstad aan het onderzoeken welke middelen nou op de lange termijn het meest effectief zijn. Zeker als we kijken naar de verwachte woningtoename in het centrumgebied.
Komen er veilige oversteekplaatsen op de Vonderweg en de Emmasingel? Zo ja, wanneer?
Het plan is om beide wegen smaller en daarmee veiliger te maken om over te steken. Voor de Emmasingel zijn we daar nu concrete plannen voor aan het maken en aan het onderzoeken of dit op korte termijn lukt (dit jaar, 2021, of volgend jaar, 2022). Voor de Vonderweg is nog geen datum bekend.
Victoriatoren
Wanneer wordt de Victoriatoren gebouwd?
Dit hangt af van het beroep en bezwaar op het bestemmingsplan. Is er veel beroep en bezwaar? Dan start de bouw midden 2022. Is er weinig beroep en bezwaar? Dan start de bouw misschien al in het najaar van 2021.
Waarom wordt de Victoriatoren 10 tot 20 meter hoger dan in de ontwikkelingsvisie en conform hoogbouwbeleid?
De ontwikkelingsvisie en het beleid geven richting aan de keuzes die we maken. Bij de Victoriatoren zagen we de voordelen in van het maken van een bijzondere ‘kroon’ van de bovenste verdiepingen. Het is daarnaast het resultaat van een onderhandeling. Wat legt de ontwikkelaar in en wat krijgt de stad ervoor terug? Als gemeente stellen we namelijk hoge eisen aan de kwaliteit van de openbare ruimte en een woonprogramma voor iedereen. Om al deze redenen wordt de toren iets hoger. Zónder negatieve gevolgen voor de bezonning en windhinder.
Waarom is het Victoriapark niet aangelegd na de bouw van de eerste fase (Philips Lighting, Onyx, Victoriacourt)?
De voorbereidingsfase die vooraf gaat aan de realisatie van het park veel meer tijd kostte dan we vooraf ingeschat hadden. Hierdoor is de aanleg van het park op een later moment in de tijd gepland. Het moment dat we het park kunnen aanleggen hangt namelijk af van veel zaken, waaronder:
- Er moet gedegen onderzoek gedaan zijn naar de bodemgesteldheid, omdat we het park aanleggen op voormalig Philipsterrein.
- Onder de grond moet er nog veel aangepast worden. Kabels moeten worden verlegd en nieuwe infrastructuur (zoals rioleringen) moet worden aangelegd. Dat kost veel (technisch) onderzoek en afstemming met leveranciers en nutsbedrijven. Zelfs nog meer dan gedacht.
- Daarnaast is de Gender naar boven halen een hele ingewikkelde klus. Dat merken we ook bij het ontwerp van het park waar nu de laatste hand aan wordt gelegd. Elke aanpassing, groot óf klein, heeft gevolgen voor de waterstroom. Zo’n aanpassing moeten we daarna doorrekenen en dat heeft weer invloed op andere plekken in de stad.
Wat wordt er gedaan om windhinder door de Victoriatoren te voorkomen?
Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar mogelijke windhinder van de Victoriatoren. Het windhinderonderzoek laat zien dat er wel wat windhinder is, maar met een paar aanpassingen is dit voor een deel op te lossen. Er is geen windgevaar en het plan voldoet aan de eisen die wij als gemeente stellen met betrekking tot windhinder.
In het bestemmingsplan van de Victoriatoren lees je hier meer over.
Hoe wordt verblinding door ramen van de Victoriatoren voorkomen?
Bij het bepalen van de ligging van de gebouwen is rekening gehouden met de omgeving. Zo staat het nieuwe gebouw haaks op de woningen aan de Lichtstraat. Daarnaast wordt er groen glas gebruikt, wat licht beter absorbeert. Hierdoor is de kans op overlast door weerspiegeling kleiner.
Waarom mag de Victoriatoren niet 120 meter hoog worden op deze locatie?
De ontwikkelingsvisie (te vinden in het pdf-bestand hieronder) en het beleid geven richting aan de keuzes die we maken. Hierdoor mogen we in het Emmasingelkwadrant bouwen tot 75 meter (hoogbouwcategorie L). Deze categorie geldt ook voor de andere torens die we rondom het centrum gebouwd hebben en gaan bouwen. Een hoogteaccent in het Emmasingelkwadrant zorgt zo voor verbinding met de andere hoge gebouwen in het gebied. Omdat we bij de Victoriatoren voordelen zien in het maken van een bijzondere ‘kroon’ van de bovenste verdiepingen, wordt de toren hoger dan die 75 meter. Zo rond de 90 meter.
Waarom houden jullie de ‘lage’ delen van de Victoriatoren met maar 6 lagen zo laag?
In het stedenbouwkundig plan - waarin staat op welke plek de nieuwe gebouwen komen en wat hiervoor de regels zijn - hebben we rekening gehouden met de hoogte van de Ventoseflat, het deel van TAC dat blijft en de Victoria Court. Op deze specifieke plek past het niet om nog meer de hoogte in te gaan. Ook omdat we willen zorgen voor een verschil met het uiterlijk en de hoogte van het hoge deel van de Victoriatoren.
Wat zijn de randvoorwaarden voor een levendige plint?
Het onderste deel van de Victoriatoren, de plint, moet functies en services krijgen die passen bij het Emmasingelkwadrant. Een gebied dat een diverse woonwijk moet gaan worden. Daarom is er in de plint waarschijnlijk vooral plek voor maatschappelijke functies (zoals thuiszorg, kinderopvang, fysiotherapeut, huisarts, huiswerkbegeleiding, ontmoeting/huiskamer, yoga), woon-werkunits en eventueel commerciële voorzieningen. Maar we willen niet concurreren met de binnenstad. Een voorziening moet dus altijd een aantoonbaar toegevoegde waarde hebben voor het gebied.
Victoriapark
Wie is eigenaar van het grasveld Victoriapark?
Vastgoedontwikkelaar Lee Foolen is eigenaar van de grond. Als het Victoriapark klaar is neemt de gemeente de grond over.
Mag je het grasveld Victoriapark gebruiken voor activiteiten?
Jazeker! Zolang je niet graaft, geen vernielingen aanbrengt en het grasveld schoon achterlaat.
Wanneer zien we het definitief ontwerp van het park?
We hebben beeldmateriaal laten zien tijdens de talkshow EMMA TALKS op 8 april. Op dit moment zijn we nog hard bezig met het definitieve ontwerp. Zodra we dit hebben plaatsen we het op de website en zullen we het presenteren.
Waarom duurt het ontwerp van het park zo lang? De bijeenkomst en het samenspraaktraject waren in 2019
Na het samenspraaktraject zijn we begonnen met het ontwerp van het park. Helaas zorgde de coronacrisis voor een iets andere aanpak. We konden niet bij elkaar komen met tekeningen, plaatjes etc. Het hele proces moest online en dat kostte meer tijd.
Daarnaast is het een vrij complex project met veel uitdagingen. Zo moeten we zorgen voor een functionerende Gender en moeten we het park onderdeel maken van de hele binnenstad. De afstemming met de omliggende omgeving moest nauwkeurig gebeuren en kostte tijd. Dat alles zorgt ervoor dat we nu, ruim 1 jaar na de samenspraak, een uitgewerkt ontwerp presenteren.
Wat wordt er gedaan met de door Renee Scheepers opgehaalde verlangens?
Renee Scheepers heeft de verlangens en wensen gepresenteerd aan West8 voordat zij aan de slag gingen met het ontwerp. Deze verlangens zijn op verschillende manieren in het ontwerp verwerk, bekijk het op de projectpagina van het Victoriapark.
Wat mogen honden wel en niet straks in het park?
Het park is voor iedereen en ook voor mensen met honden, maar dit betekent niet dat het een uitlaatveldje is. Regels over of honden aangelijnd moeten blijven zijn nog niet gemaakt. Dit bepalen we later.
Hoe gaan verdichting en parken samen? Hoe voorkomen we een overvol park?
Steeds meer mensen komen in Eindhoven wonen. Dit betekent dat we de openbare ruimte met steeds meer mensen moeten delen. Om die reden richten we op dit moment verschillende openbare plekken in Eindhoven opnieuw in. Een mooi voorbeeld hiervan is het Clausplein, maar ook het Stationsplein gaan we vernieuwen. Zo zorgen we ervoor dat er op meerdere plekken genoeg ruimte is om te verblijven.
Komt er in het park een referentie naar de spoorlijn het Bels lijntje?
We hebben de invulling van en de decoratie in het park nog niet bepaald. Het park wordt vooral aangekleed met en door de spontane ideeën die gaandeweg ontstaan bij omwonenden.
Waar vind ik het ontwerp van het Victoriapark?
Het ontwerp zit nu in de afrondende fase en plaatsen we op de website zodra het klaar is.
Planning
Wat is de planning van de verschillende projecten?
De actuele planning vind je onderaan openeindhoven.nl/emmasingelkwadrant