Jongeren en ontwerpers samen op pad door binnenstad

Vijf jongeren trokken woensdagmiddag 20 juni met twee gemeentelijke ontwerpers door de Eindhovense binnenstad. Aanleiding voor de tour is de geplande herinrichting van de binnenstad vanuit het project Boeiende Binnenstad.

De straten met de rode steentjes én het Stratumseind gaan de komende jaren op de schop. De plannen daarvoor zijn nu in voorbereiding. Nanou Jacobs: “We gaan de gehele openbare ruimte opnieuw inrichten. Bij het maken van de plannen horen we graag zoveel mogelijk meningen, zodat we daar rekening mee kunnen houden. Zo maken we de binnenstad tot een plek voor iedereen.

Markt

Jana (16), Milan (17), Julian (17), Rob (18) en Pepijn (19) vertelden uitgebreid hoe zij de binnenstad nu ervaren en wat hun wensen en ideeën zijn. Zo zijn Milan, Julian en Rob graag in de binnenstad om lekker te kunnen freerunnen en wat rond te hangen. Jana zit graag op openbare bankjes en Pepijn brengt het liefst zijn tijd door op een terras. Hij vindt het jammer dat het aanbod beperkt is: “De terrasjes zijn bijna allemaal op de Markt. Wat dat betreft is het Catharinaplein wel een aanwinst.” Over de Markt zijn de meningen verdeeld: fijn dat er veel terrasjes zijn, maar het geheel maakt een rommelige indruk. Rob is uitgesproken over de carrousel: “De draaimolen op de Markt hoort écht bij Eindhoven!”

Wat ze op dit moment missen in de binnenstad? Hun reacties varieerden van een stadsstrand of urban sportpark tot meer hippe zaakjes en meer alternatieve plekken.


Betere keuzes

Na afloop in het Stadhuis bedankte Tom van Tuijn de jongeren voor hun inbreng: “Het helpt ons om betere keuzes te maken.” De komende tijd volgen er meer van dit soort bijeenkomsten. Zo gingen de ontwerpers deze vrijdag al weer op pad met een groepje senioren.