
Het station, een rijksmonument uit de jaren 50, wordt vanwege de karakteristieke vorm ook wel ‘De Transistor’ genoemd. Die vorm blijft natuurlijk, maar aan de binnenkant willen we flink wat dingen aanpassen. Om op het gebied van mobiliteit klaar te zijn voor de toekomst. Want de voorspelling is dat er over acht jaar 150.000 tot 200.000 bus- en treinreizigers per dag zijn.
Die groei in reizigers ontstaat doordat de hightechregio Brainport Eindhoven al jarenlang uitstekende economische cijfers laat zien. Als één van de drie pijlers van de Nederlandse economie - naast Amsterdam en Rotterdam - laat het al meer dan tien jaar een economische groei zien, die 2,5% hoger is dan het landelijk gemiddelde. Binnen 20 jaar komen er in de regio 70.000 banen bij en evenzoveel inwoners voor de stad Eindhoven. Om al die mensen een plek te geven willen we 62.000 woningen bouwen én ervoor zorgen dat de stad leefbaar en bereikbaar blijft.
Knoop XL
De belangrijkste plek om dat voor elkaar te krijgen is Knoop XL. Een gebied van bijna 85 voetbalvelden groot, dat aanleunt tegen de binnenstad en waar Eindhoven Centraal het kloppend hart van is. Nu nog een grijze zone met betonnen kantoren en veel auto’s. Er wonen nog geen 200 mensen. We willen de komende 20 jaar een kwalitatief hoogstedelijk gebied creëren voor wonen, werken, recreëren en cultuur. Autoluw, met hoogbouw, uitdagende architectuur, veel groen, water, parken en pleinen om te relaxen. We bouwen daar 7.000 woningen voor 16.000 inwoners.
De eerste projecten
We zijn al op weg: de eerste nieuwe kantoorgebouwen staan er al en dit jaar wordt de BunkerToren bewoond, opgetrokken boven de voormalige studentensociëteit. Ook bij het Holiday Inn hotel zijn vergevorderde plannen voor wonen en werken. Aan de zuidkant van het station kunnen drie grote projecten beginnen, als de procedures die nu het einde bereiken, zijn afgerond.
Toegangspoort van Brainport Eindhoven
Omdat de gebiedsontwikkeling en de aanpak van trein- en busstation nauw op elkaar aansluiten, werken ProRail, NS, het Rijk, provincie Noord-Brabant en gemeente Eindhoven nauw samen. Zo laten zij station en omgeving uitgroeien tot dé internationale toegangspoort van Brainport Eindhoven. Een nieuw, aantrekkelijk vormgegeven stadshart voor bewoners en reizigers.
Draaischijf voor Zuid-Nederland
Eindhoven Centraal, het grootste station van Zuid-Nederland, wordt drukker: er gaan meer intercity’s rijden naar de Randstad en richting Nijmegen en er komen extra sprinters bij. Over vier jaar vertrekt hier ook nog de trein naar Düsseldorf en later naar Aken. En dan zijn er ook nog goederentreinen. Zo wordt Eindhoven Centraal de ‘draaischijf’ voor treinen in Zuid-Nederland. Het is nu te krap om het zogeheten ‘spoorboekloos rijden’ (elke 10 minuten een trein) uit te breiden. Ook voor internationaal treinverkeer is het station onvoldoende toegerust.
Neckerspoel busstation
Het drukste busstation van het zuiden, Neckerspoel, ligt ernaast. Met tien bussen per minuut in de spits barst het uit zijn voegen. Omdat reizigers tussen de bussen in moeten lopen om de platforms te bereiken, zorgt dit voor onveilige situaties. Ook is er te weinig ruimte voor het stallen van de fietsen. Dit alles zorgt voor een rommelig en onaantrekkelijk plein.
Op weg naar een internationaal OV knooppunt in 2040
Dat kan anders. We nemen je mee in een schets van hoe Eindhoven Centraal kan worden omgevormd tot internationaal OV knooppunt in 2040. Dan sluiten verschillende soorten van vervoer naadloos op elkaar aan: je neemt de bus, de trein, je fiets of boekt er deelvervoer-op-bestelling. Of je stapt in het Hoogwaardig Openbaar Vervoer voor snelle verplaatsing in de stad, naar de economische campussen langs de A2 en Eindhoven Airport.
Om dat mogelijk te maken zijn drie dingen nodig:
- De grootste ingreep is om het busstation ondergronds aan te leggen. De beslissing om dat daadwerkelijk te doen wordt dit najaar genomen. Het zorgt voor een betere en veiligere verbinding met het treinstation, én we maken de stad aantrekkelijker. Want we kunnen dan een ruim en aantrekkelijk plein aanleggen waar je graag verblijft en we maken veel ruimte voor de broodnodige bouw van woningen.
- Aan dat plein komt een nieuwe stationshal. Dat is nodig om makkelijk en veilig te kunnen overstappen van en naar trein, bus en HOV.
- Tot slot zijn er twee extra perrons nodig om het groeiend aantal regionale, nationale en internationale treinen op te kunnen vangen.
Zo zijn we klaar voor een toekomst waar overstappen op veel meer soorten vervoer makkelijker en veiliger gaat. Maar het wordt tegelijkertijd misschien ook moeilijker, want we willen er een gezellige en aangename verblijfsplek van maken, waar je eigenlijk niet weg wílt gaan.
