Algemeen
Waarom gaat het hele Stationsgebied nu op de schop?
Omdat Eindhoven als tweede economie in Nederland wil groeien. Dat is nodig om die plek in Nederland te houden. Maar om ook internationaal mee te kunnen blijven doen. Want Eindhovense bedrijven halen werknemers uit alle werelddelen en uit heel Nederland. Deze mensen willen ook in een aantrekkelijke stad wonen. En het liefst dichtbij het centrum. Waar je heerlijk kunt winkelen, uitgaan en zijn.
Dit zorgt voor een steeds grotere vraag naar woningen. Alleen heeft Eindhoven nu al te weinig woningen. Dit zorgt dat de prijzen snel stijgen. En dat maakt onze stad minder aantrekkelijk. Daarom hebben we een afspraak gemaakt met de regering in Den Haag om snel extra woningen te bouwen. Dit noemen we de woondeal. Elk jaar moeten er in Eindhoven minstens 3.000 nieuwe woningen bijkomen. Rondom Eindhoven Centraal hebben we veel ruimte. Aan de noordkant bestaat dit gebied vooral uit wegen, bermen en kantoren. Door de omgeving bij het station en aan de Fellenoord helemaal te veranderen ontstaat ruimte voor ongeveer 6000 woningen. En maken we tegelijk het gebied veel aantrekkelijker dan het nu is. Door het dichter te bebouwen. Dit noemen we verstedelijken – het meer stad maken. Zodat je straks echt ziet en voelt dat je in het hart van Brainport bent.
Over welke projecten gaat het bij Stationsgebied Zuid?
Tussen de Vestdijk en de Dommel komen de onderstaande projecten in uitvoering:
- EDGE Eindhoven (wonen en werken) door ontwikkelaar Edge en aannemer Jongen
meer informatie: edge-eindhoven.com - Lightyards (kantoorpand Vodafone/Ziggo en twee woonblokken) door ontwikkelaar AM en aannemer BAM
meer informatie: lightyards.nl - Fietsflat Neckerspoel door ProRail en Movares
meer informatie: Eindhoven Centraal Nieuwe Fietsenstallingen | ProRail - District E (wonen, werken en verblijven) door ontwikkelaar Amvest en aannemer Ballast Nedam
meer informatie: district-e.nl - Fietsenstalling Stationsplein door ProRail en gemeente Eindhoven
meer informatie: Eindhoven Centraal Nieuwe Fietsenstallingen | ProRail - Tijdelijke bouwweg door gemeente Eindhoven
meer informatie: Tijdelijke bouwweg | OpenEindhoven - Herinrichting Stationsplein door gemeente Eindhoven
meer informatie: Herinrichting Stationsplein | OpenEindhoven - Herinrichting Stationsweg door gemeente Eindhoven. Dit gebeurt pas als alle andere projecten klaar zijn
meer informatie: Herinrichting Stationsplein | OpenEindhoven
Tijdens het bouwen
Algemeen
Hoelang duurt de bouwfase?
Het is nu nog lastig om een precieze planning te maken. Met de planning van nu starten ergens in 2023 de eerste projecten. Zoals EDGE Eindhoven en het kantoorgebouw achter The Social Hub (voorheen The Student Hotel). We verwachten dat het vernieuwen van de openbare ruimte en de Stationsweg in 2028 klaar is.
Vrachtverkeer
Hoeveel vrachtwagens komen naar het gebied?
Dat hangt af van de verschillende planningen en hoeveel projecten er op hetzelfde moment bezig zijn. We verwachten dat dit de volgende maanden duidelijk wordt. En dan weten we ook het gemiddeld aantal vrachtwagens op een dag. Er komen in ieder geval piekmomenten. Zoals bij het graven van de fietsenstalling of wanneer er betonstorten zijn met veel beton.
Wat worden de routes voor vrachtwagens van en naar het gebied?
Als je kijkt naar de plek en de wegen in de buurt, dan komen de vrachtwagens het gebied binnen via de Fellenoord en de Vestdijktunnel. Door een keerlus op het eind van de Stationsweg draaien ze om en verlaten ze het gebied weer via dezelfde kant. Op die manier hoeft het bouwverkeer niet door de hele binnenstad te rijden. Daarnaast is de Fuutlaan niet geschikt voor vrachtwagens. Wel kunnen we een uitzondering maken voor bijzonder vervoer dat niet door de Vestdijktunnel kan.
Wordt de Fuutlaan gebruikt voor bouwverkeer?
De Fuutlaan is daar niet geschikt voor. De weg is niet sterk genoeg voor zware vrachtwagens en bestaat uit klinkers. Dat zorgt voor veel trillingen aan de (voor een deel oude) woningen aan de Fuutlaan.
Mogelijke overlast
Wordt er ook ’s avonds en in het weekend gewerkt?
Bouwen mag normaal tussen 7.00 en 19.00 uur, van maandag t/m zaterdag. Als het buiten die tijden moet dan wordt daar van tevoren goed over nagedacht. En de voors en tegens tegen elkaar afgewogen. Een voordeel kan zijn dat de hele bouwtijd korter wordt. Maar belangrijk is dat we daarbij kijken naar de omgeving. En we ons afvragen of dit teveel overlast geeft of niet.
Hoe voorkomen jullie dat stilstaande vrachtwagens voor veel overlast gaan zorgen?
De vrachtwagens rijden eigenlijk alleen het gebied in om van en naar een van de bouwplaatsen te gaan. Dit heet ook wel Just In Time (precies op tijd). Buiten het gebied kunnen vrachtwagens die te vroeg zijn wachten in een opstelruimte of ze gebruiken een bouwhub. Zijn ze te vroeg, dan gaat de motor uit.
Veiligheid
Hoe verzekeren jullie veiligheid tijdens de bouw?
Om een vergunning te kunnen krijgen, moeten alle aannemers een veiligheidsplan maken. Hierin staat hoe ze veilig gaan bouwen. Daarnaast zijn er ‘wettelijke bouwveiligheidszones’. Die zorgen voor genoeg afstand tussen de hijskranen, hun lading en de openbare ruimte. Daarnaast is er regelmatig overleg tussen de aannemers, de gemeente en de omgeving om deze zaken te bespreken.
Hoe zorgen jullie ervoor dat vrijkomen van stikstof niet te veel wordt?
Stikstofoxiden in de lucht komen uiteindelijk weer op de grond (dit heet stikstofdepositie). Voor het plan waarin staat waarvoor een stuk grond of een gebouw gebruikt mag worden (bestemmingsplan) moet je een stikstofberekening doen. Maar ook voor de vergunning om te kunnen bouwen (omgevingsvergunning) moet je als ontwikkelaar een stikstofberekening laten doen. Gebeurt deze neerslag van stoffen(depositie) namelijk op een beschermd Natura 2000-gebied? Dan moet je een vergunning Wet natuurbescherming aanvragen.
In 2020 is de maximumsnelheid op snelwegen lager geworden. Bouwprojecten hebben hier voordeel van. De belasting van stikstof op de Natura 2000-gebieden neemt hierdoor namelijk niet meer toe. Woningbouwprojecten kunnen hierdoor wat neerslag van stoffen hebben.
Communicatie
Ik heb een vraag/klacht tijdens de bouw, waar moet ik zijn?
In het oude VVV-kantoor vind je Huiskamer Knoop XL. Hier loop je binnen om vragen te stellen of klachten te melden nu en tijdens de bouw. Daarnaast zijn we op zoek naar andere manieren om ‘korte lijntjes’ te kunnen houden. Denk aan een app zoals Chainels, maar ook de BuitenBeter app. Daarnaast kun je altijd op de website kijken en kun je een mailtje sturen naar stationsomgeving@eindhoven.nl.
Bereikbaarheid & leefbaarheid
Blijven alle winkels en restaurants open en bereikbaar tijdens de bouwfase?
Daar doen we altijd ons best voor. Daarom vinden wij een goede tijdelijke inrichting voor het hele gebied heel belangrijk. Op die manier zorgen we ervoor dat het gebied goed bereikbaar blijft. Er zal soms overlast zijn, af en toe een omleiding of tijdelijk stukken minder goed bereikbaar. Ons doel is dit zo goed mogelijk en in overleg met de omgeving te doen. Zodat het gebied op een goede en aantrekkelijke manier open blijft.
Hoe zorgen jullie ervoor dat het gebied leefbaar blijft tijdens de bouwfase?
Het gebied leefbaar houden doen we samen. Dus de gemeente en de aannemers die aan het bouwen zijn en de inwoners en gebruikers in de buurt. We zorgen voor heldere communicatie en een goed gemaakte (tijdelijke) omgeving die schoon en veilig is. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat deze tijdelijke omgeving prettig is. Denk aan het toevoegen van (tijdelijk) groen en een goede aankleding van bouwschuttingen. Maar ook activiteiten en evenementen die het gebied fijn en bereikbaar houden. Dat doen we in overleg met alle betrokkenen. Daarnaast bewaken we tijdens de bouwfase trillingen en geluid en nemen we maatregelen als deze over de grenswaarden gaan.
Ook hebben we in 2020 een regiegroep gestart. Met onder andere bewoners en ondernemers. Hierin praten we over hoe we het gebied leefbaar kunnen houden in de bouwfase. Ook onderzoeken we de mogelijkheden voor een omgevingsmanager die zonder invloed van iemand anders de ontwikkelingen goed in de gaten houdt.
Milieu
Waarom wordt er geen totale milieueffectrapportage (m.e.r.) uitgevoerd?
Vóór de ontwikkeling van de nieuwe stationspassage en verbouwing van de stationshallen (2012-2016) hebben we een overkoepelende m.e.r. (2011) uitgevoerd voor een groter gebied. Door verschillende zaken, bijvoorbeeld de economische crisis, kwamen daarna projecten stil te liggen. Toch wilden verschillende deelgebieden naar verloop van tijd actie gaan ondernemen. Eén resultaat daarvan is de tender voor District E.
Op dat moment hebben we er expres voor gekozen om het gebied op te knippen en in fases te ontwikkelen. Zo kunnen de plangebieden langzaamaan één voor één starten met ontwikkelen. We wisten toen namelijk niet wanneer wat gaat komen en tussen de verschillende projecten kon veel tijd zitten.
Voor ieder project zijn toen de gevolgen voor het milieu onderzocht. Daarbij werd niet alleen gekeken naar de gevolgen van dat project. Maar ook naar die van de projecten/plandelen die dit onderzoek al hadden uitgevoerd. Deze waarden zijn daarna steeds bij elkaar opgeteld. De optelsom van al die waarden zit onder de drempelwaarde die bepaalt of er een hele m.e.r. nodig is. Hierdoor kunnen de verschillende ontwikkelingen een vormvrije m.e.r. uitvoeren.
Omdat we op dat moment dus niet wisten wat wanneer ging komen, maakten we geen nieuwe overkoepelende m.e.r.. Nu, jaren later, komen door verschillende vertragingen en in sommige gevallen versnellingen veel ontwikkelingen samen. Logisch ook dat nu deze vraag komt over een totale m.e.r. Een nieuwe m.e.r. is niet nodig, omdat de vormvrije m.e.r.-beoordelingen steeds bij elkaar zijn opgeteld. Wel is er een cumulatienotitie opgesteld, zodat duidelijk is wat de optelsom van alle gevolgen zijn.
Planning
Wat is de start van de verschillende projecten?
De planning hangt af van de ontwikkelingen in de verschillende fases. Het ene project heeft altijd invloed op het andere, dus deze planning staat niet vast. Ga naar openeindhoven.nl/knoop-xl en bekijk de voorlopige planning onderaan de pagina.
Mobiliteit & infrastructuur
Hoeveel parkeerplekken zijn er straks?
Nu zijn er ongeveer 331 parkeerplaatsen in het gebied. Met 104 voor vergunninghouders (lang parkeren). De andere 227 parkeerplekken zijn openbaar en betaald parkeren. Als straks alles klaar is, verdwijnen bijna alle parkeerplaatsen die er nu zijn op maaiveld (op de grond). Daar komen parkeergarages in de verschillende projecten voor in de plaats. In totaal ongeveer 555 niet-openbare parkeerplekken. Dat zijn er 224 meer dan nu.
Tijdens de bouwfase verdwijnen de bestaande parkeerplaatsen in hoog tempo (waarschijnlijk 2022). En daarmee dus ook het autoverkeer wat daar parkeerde. Pas vanaf half 2024 zijn er meer parkeerplaatsen terug dan die er nu zijn. En dit zijn dus geen openbare parkeerplaatsen. Andere plekken voor openbaar parkeren voor het Stationsgebied zijn de verschillende parkeergarages op loopafstand, zoals:
- Kennedy Business Centre (ongeveer 800 parkeerplekken)
- Bijenkorf (500 parkeerplekken)
- Mathildelaan (1200 parkeerplekken)
- Heuvel Galerie (1100 parkeerplekken)
Zijn er straks genoeg parkeerplekken?
In 2019 hebben wij als gemeente een nieuwe Nota Parkeernormering bepaald. Hierin staat een strenge parkeernorm voor nieuwe bouwprojecten. Bij projecten met afspraken vóór die tijd sturen we daar in de onderhandeling ook zoveel mogelijk op. Met deze strenge parkeernorm willen we de groei in autoverkeer beperken. Ons doel is uiteindelijk een autoluw centrum. Dat betekent een centrum met redelijk weinig gemotoriseerd verkeer.
Ontwikkelaars moeten daarom voor hun project een mobiliteitsplan maken. Hierin vertellen zij welk ander vervoer er in hun project terugkomt. Denk aan deelfietsen, deelauto’s of andere vervoersvormen die de (eigen) auto kunnen vervangen. Waar de parkeernorm voor auto’s lager is, is de parkeernorm voor fietsen afgelopen jaren uitgebreid. De projecten krijgen ruime fietsparkeergarages voor bewoners, werkenden en bezoekers. In totaal komen in de projecten District E en Lichthoven 1 en 2 (EDGE Eindhoven) ruim 3.250 nieuwe fietsparkeerplekken.
Wat is het risico van de toenemende parkeerdruk in de omgeving?
Belangrijk is dat bezoekers die bijvoorbeeld komen voor horeca of winkels in de openbare parkeergarages in de omgeving parkeren:
- Kennedy Business Centre (800 parkeerplekken)
- Bijenkorf (500 parkeerplekken)
- Mathildelaan (1200 parkeerplekken)
- Heuvel (1100 parkeerplekken)
Deze parkeergarages hebben hier genoeg plek voor. De vaste gebruikers, zoals bewoners, parkeren dan in de nieuwe parkeergarages.
De nieuwe bewoners kunnen geen vergunning aanvragen voor parkeren in de openbare ruimte. In de omgeving kun je alleen betaald parkeren. Als veel mensen verder weg parkeren waar dat gratis kan, dan kan het ook daar door overlast betaald parkeren worden. Dit is nu de standaard bij parkeeroverlast in woongebieden.
Waar kunnen bewoners die nu een vergunning voor parkeren hebben op bestaande parkeerterreinen heen?
De ongeveer 20 parkeervergunningen op de parkeerterreinen in het gebied verdwijnen. Heb jij zo’n vergunning, dan kun je straks onder andere naar parkeergarages in de buurt. De gemeente helpt mee bij het regelen van een goede abonnementsprijs.
De verkeersdruk neemt toe.. Kunnen het gebied en de wegen dat wel aan?
Meer parkeerplekken betekent eigenlijk meer verkeer. Belangrijk is wel dat de parkeerplekken straks privé zijn en niet meer openbaar. En dat blijft zo, want de nieuwe parkeercapaciteit mag niet openbaar worden. Daarmee neemt het gemiddelde gebruik van de parkeerplaatsen af (minder kortparkeren). Die groei in verkeer is redelijk als je kijkt naar de verkeersomvang op de wegen nu. Dit vormt ook geen probleem als die straks zijn heringericht (zoals bijvoorbeeld de Stationsweg).
Ook rijden er nu veel auto’s door het gebied die niet in het centrum hoeven te zijn. En zijn er veel autoritten korter dan 5 kilometer, die goed met de fiets te doen zijn. We gaan verschillende maatregelen nemen die ervoor zorgen dat de verkeersdruk op de wegen minder wordt. Denk aan maatregelen zoals van 50 km per uur naar 30 km per uur. De beschikbaarheid van deelauto’s, -fietsen en -scooters. Genoeg fietsparkeerplekken en goed openbaar vervoer. En een betere doorstroming op de Ring en belangrijke invalswegen.
En die ontwikkeling is al bezig. Al jaren neemt de grootte van de autoverkeersstromen binnen de Ring af. Steeds meer mensen kiezen voor de fiets en het openbaar vervoer en kiezen andere routes. Zoals bijvoorbeeld via de Ring, daar neemt de verkeersdruk wel licht toe. In ons afspraken over verkeer en parkeren zetten we in op deze daling door de genoemde maatregelen.
Is er een totaalplan voor het verkeer in Eindhoven?
De raad heeft in 2013 het masterplan voor verkeer ‘Eindhoven op weg’ afgesproken.
De belangrijkste punten:
- Aandacht richten op een autoluwe ontwikkeling binnen de Ring. Vooral in en rondom het centrum en op de historische radialen.
- Aandacht richten op een betere doorstroming op de Ring en de belangrijke invalsroutes voor auto’s.
- Aandacht richten op andere manieren om vooruit te gaan als we meer willen bouwen:
- minder met de auto
- meer lopen en fietsen
- meer met het openbaar vervoer reizen
- vaker kiezen voor deelmobiliteit
Verschillende projecten hebben al vanuit die visie het licht gezien. Bijvoorbeeld de Hoogstraat en de Frederiklaan, de Vestdijk/Kanaalstraat, HOV2, P+R Genneper Parken, Nul-emissiezone, groene golven op de Ring, e.d..
Voor Stationsgebied Zuid is een verbeterde Fuutlaan heel belangrijk. Vooral als nieuwe hoofdontsluitingsweg vanaf de Ring om in dit gebied te komen.
De punten die hierboven staan lees je ook terug in het ‘Ontwikkelperspectief Centrum 2040’.
Wanneer starten jullie met de Nieuwe Fuutlaan, hoe ziet die eruit en wanneer is die klaar?
Een verbeterde Fuutlaan kan het Stationsgebied Zuid goed bereikbaar maken voor verkeer vanaf de Ring. Daarmee komt er minder verkeer via het Stationsplein, de Vestdijktunnel (en de belangrijke voetgangersoversteken daar), de Vestdijk en de Villawijk/Tongelresestraat en omgeving. We weten nu nog niet hoe die Nieuwe Fuutlaan eruit komt te zien. De wens die we eerder stelden is om deze route in de periode 2025-2030 te maken. Bekijk de projectpagina over de Nieuwe Fuutlaan.
Komt de uitgang van sommige parkeergarages aan de Professor Doctor Dorgelolaan (dus onder het spoor door)?
Nee, dat is niet het geval. De parkeergarages zijn bereikbaar via de Stationsweg of de Vestdijktunnel.
Hoe zorg je er met overkoepelend beleid voor dat de auto buiten de ring blijft?
De raad heeft in 2013 al het masterplan voor verkeer ‘Eindhoven op weg’ vastgesteld.
Met aandacht voor:
- Een autoluwe ontwikkeling binnen de Ring. Vooral in en rondom het centrum en op de historische radialen.
- Een betere doorstroming op de Ring en de belangrijke invalsroutes voor auto’s.
- Andere manieren om vooruit te gaan als we meer willen bouwen:
- minder met de auto
- meer lopen en fietsen
- meer met het openbaar vervoer reizen
- vaker kiezen voor deelmobiliteit
Verschillende projecten hebben al vanuit die visie het licht gezien. Bijvoorbeeld de Hoogstraat en de Frederiklaan, de Vestdijk/Kanaalstraat, HOV2, P+R Genneper Parken, Nul-emissiezone, groene golven op de Ring, e.d..
In 2019 is hierop aansluitend door B en W de menukaart Autoluw Centrum vastgesteld. Daarin vind je een concreet en integraal pakket maatregelen die zich richten op een autoluwere ontwikkeling. De projecten focussen zich op:
- Gedrag (gedragsbeïnvloedingscampagnes, werkgeversaanpak, alternatief duurzaam vervoer, gericht op meer lopen, fietsen en gebruik van het openbaar vervoer)
- Infrastructuur (30 km-inrichting, maatregelen voor een betere verkeersdoorstroming op de Ring)
- Beleid en regelgeving (deelmobiliteit, parkeernormen en auto- en fietsparkeerbeleid, voetgangersbeleid)
In het door B en W in 2020 vastgestelde Ontwikkelperspectief Centrum 2040 is deze aanpak aangescherpt en verder doorvertaald voor de langere termijn.
Op dit moment rijden er nog veel auto’s door het gebied die niet in het centrum hoeven te zijn. En zijn er veel autoritten korter dan 5 kilometer, die ook met de fiets kunnen. De bovengenoemde maatregelen helpen om in het centrum plek te maken voor het nieuwe verkeer van de bouwontwikkelingen én om dit nieuwe verkeer niet meer te laten zijn dan nodig.
Als je vanaf de kiss & ride op het Stationsplein wegrijdt, kun je dan beide kanten op rijden?
Ja, als je straks vanuit de kiss & ride over het bruggetje over de Gender rijdt kun je beide kanten op rijden. Dus zowel links naar de Fuutlaan als rechts naar de Vestdijktunnel.
Waar komt de nieuwe Fuutlaan te liggen?
We gaan de Fuutlaan verbeteren om zo Stationsgebied Zuid goed bereikbaar te maken voor verkeer vanaf de Ring. Hoe die er precies uit komt te zien en waar die precies komt te liggen, gaan we de komende tijd onderzoeken samen met belanghebbenden en omwonenden. Bekijk de projectpagina over de Nieuwe Fuutlaan voor het laatste nieuws.
De ruimte voor autoverkeer wordt kleiner. Komen hulpdiensten hierdoor niet in de problemen?
Voor alle plannen vragen we in de voorbereiding de visie en het advies van de hulpdiensten (Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, BRVZO). De hulpdiensten kunnen in de nieuwe situatie nog steeds kun werk vlug en veilig doen.
Komt er een verkeerstunnel aan de oostkant van de Dommel, waardoor de Professor Doctor Dorgelolaan aansluit op de Stationsweg?
Nee, zo’n verkeersoplossing zit niet in de plannen.
Waarom maken jullie geen brug van het station/Kennedyplein over de Fellenoord naar de TU/e?
De herinrichting van de Fellenoord is onderdeel van de uitwerking van de Ontwikkelvisie Fellenoord voor het gebied ten noorden van het spoor. Het verkeersontwerp en de openbare ruimte in dat gebied is nog in studie.
Is er wel plek voor de deelauto’s en zo ja, waar?
De ontwikkelaars zijn zelf verantwoordelijk voor het inpassen van deelauto's en parkeerruimte daarvoor in hun parkeergarages (als onderdeel van hun mobiliteitsplan voor het project).
Deelauto's op het Stationsplein is een ander verhaal. Daar zouden we bijvoorbeeld één kiss & ride-plek voor kunnen reserveren. Daar zijn nu nog geen plekken voor gereserveerd.
Waar komen invalidenparkeerplaatsen?
Houders van een gehandicaptenparkeerkaart mogen in Eindhoven gratis parkeren op alle openbare parkeerplaatsen in de openbare ruimte. De behoefte aan algemene gehandicaptenpakeerplaatsen (niet kentekengebonden dus) is daarom erg laag.
Kunnen verhoogde bussen van rolstoelgebruikers parkeren bij de P&R Genneper Parken?
De maximale hoogte van voertuigen in de parkeergarage bedraagt 2,30 meter.
Openbare ruimte
Het komt het Stationsplein eruit te zien?
Het ‘nieuwe’ Stationsplein is vooral bedoeld voor voetgangers. Wel maken we ruimte voor parkeerplaatsen voor taxi's en een paar Kiss & Ride-plekken. Op het plein komen bomen. Die zorgen niet alleen voor een aantrekkelijke, groene sfeer. Maar voorkomen of verlagen ook hittestress. Ook houdt het ontwerp van het plein rekening met mensen die minder goed ter been zijn. Zodat het plein voor iedereen goed bereikbaar is. En er komt een inrit naar het station voor laden en lossen. Op de projectpagina van het Stationsplein bekijk je het voorlopig ontwerp.
Hoe komt de Stationsweg eruit te zien?
De Stationsweg wordt opnieuw ingericht. De weg krijgt een dezelfde indeling als de Vestdijk en Kanaalstraat. Eén rijbaan voor autoverkeer in twee richtingen met aan de zuidkant ruimte voor bomen, planten of gras en een breed tweerichtingfietspad. Aan de noordkant van de Stationsweg komt de Gender weer aan de oppervlakte. De fietsentree naar de ondergrondse fietsenstalling komt aan de zuidkant van het fietspad. Op de projectpagina van het Stationsplein en -weg bekijk je het voorlopig ontwerp.
Wat gebeurt er met de fietsen in de openbare ruimte?
Eigenlijk vindt fietsparkeren in het Stationsgebied straks niet meer plaats in de openbare ruimte. Los van een minimaal aantal plaatsen aan de zuidkant van de Stationsweg voor winkelbezoek. Het parkeren van je fiets doe je in de toekomst dus in de gebouwde fietsparkeervoorzieningen:
- De nieuwe fietsenstallingen op het station. In totaal zijn dat 10.400 fietsparkeerplekken, waarvan ongeveer 5.400 aan de zuidzijde.
- De bouwprojecten krijgen eigen fietsenstallingen.
Samen met ProRail en de ontwikkelaars onderzoeken we hoe we de fietsenstallingen makkelijk te gebruiken en bereikbaar maken.
In de openbare ruimte gaan we controleren op weesfietsen, fietswrakken en vervelend geparkeerde fietsen. Zoals we dat nu ook dagelijks doen in het stationsgebied. En elke week op andere drukke plekken in het centrum. Krijgen we een melding van een fiets die verkeerd geparkeerd staat? Dan treden we meteen op.
Voor het hele centrum blijven we de volgende jaren bij nieuwe bouwprojecten zoeken naar extra fietsparkeercapaciteit. Een voorbeeld daarvan is de herontwikkeling van het VDMA-terrein.
Waar parkeer ik straks mijn scooter of scootmobiel bij het station?
De nieuwe stalling onder het Stationsplein heeft straks een apart gedeelte voor ‘buitenmodelfietsen’. Dat zijn bijvoorbeeld kratfietsen. Deze stalling is niet bedoeld voor de grotere of zwaardere modellen, scooters en scootmobielen. Scootmobielen kunnen straks wel parkeren in de nieuwe stalling aan de noordkant van het station. Brommers en scooters moeten buiten de stalling parkeren. Daarvoor bepalen we voor zowel de tijdelijke als de definitieve situatie nog een plek.
Kiezen jullie voor het Stationsplein en de Stationsweg groen dat ook in de winter bloeit?
Bomen zoeken we uit op basis van biodiversiteit en of ze geschikt zijn om in een stadsomgeving te groeien. Ons doel is een mix van groen dat in alle seizoenen een mooie uitstraling heeft.
Waarom komt de Gender strak langs de weg?
Helaas hebben we in dit gebied niet genoeg ruimte voor een speelse, kronkelende Gender.
Komt er een vertakking van de Gender?
Nee, de Gender krijgt geen vertakking.
Waarom is het bewaren van bestaande bomen niet vanaf het begin een randvoorwaarde geweest?
We proberen zo veel mogelijk bomen te behouden voor de stad. Dat is altijd ons uitgangspunt geweest. Bij het opnieuw inrichten van het gebied en de bouw van de fietsenstalling is alleen zoveel ruimte nodig dat we niet alle bomen kunnen bewaren. In het nieuwe ontwerp compenseren we dat. Dit door op het plein grote bomen te planten.
Waar verhuist Anton Philips heen?
Het beeld van Anton Philips gaat een tijdje van z’n plek af als we de fietsenstalling gaan bouwen. Dan krijgt hij een tijdelijk plekje in de stad. Wanneer dat gebeurt en waar hij dan komt te staan is nog onbekend.
Komen overal blindegeleidelijnen?
Het Stationsplein is een belangrijk voetgangersplein. Het is belangrijk dat iedereen zich daar veilig kan verplaatsen. Geleidelijnen worden toegevoegd bij drukke voetgangersroutes, dus zeker ook hier. We leggen geleidelijnen volgens de afspraken uit ons Handboek toegankelijkheid 2020 (eindhoven.nl).
Overleven de platanen alle werkzaamheden?
We hebben dit onderzocht. Die onderzoeken geven aan dat de platanen met de nodige zorg kunnen overleven.
Wordt de Gender in de zomer geen stinkende watermassa of een vieze watergang?
In de open Gender blijft het water ook stromen in minder natte periodes. Daardoor blijft de waterkwaliteit goed.
Hoe voorkom je dat je met een auto de Gender inrijdt?
Er komt een verhoging die voor bijna alle 'stuurfouten' hoog genoeg is om te voorkomen dat auto's in het water terechtkomen.
Blijven de platanen (bomen) aan de Stationsweg staan?
In het profiel van de Stationsweg blijven de platanen staan. Daarnaast worden/zijn de platanen gekandelaberd (gesnoeid) waardoor ze geen schade oplopen bij de werkzaamheden. |
Hoe voorkom je dat de bomen op het plein - net als op de Vestdijk - tegenvallen (klein/sober)?
Op het plein kiezen we voor een mix van bomen en laag groen. We planten grote (hoog opgekroonde) bomen met lange stammen, waardoor je het Stationsplein vanuit de Stationshal en vanuit Coffeelab kunt zien. |
Waarom wordt er nog steeds veel bestrating teruggebracht?
Om de zuidkant van het station goed te laten functioneren is een rijbaan in twee richtingen nodig. Wel brengen we zowel aan de noordkant van de weg (ter hoogte van de platanen) als aan de zuidkant van de weg groen terug. |
Kunnen mindervaliden hier straks nog met hun auto of fiets terecht?
We zorgen dat de openbare ruimte goed toegankelijk is voor mindervaliden. Alle bestrating wordt gelijk - op één niveau - aangelegd. |
Wanneer starten jullie met de herinrichting van de openbare ruimte?
Dat is afhankelijk van de oplevering van de omliggende plannen zoals District E en de ondergrondse fietsenstalling. Wij houden nu rekening met starten in 2026. |
Blijft de openbare ruimte rondom District E autovrij?
Aan- en afvoer voor bijvoorbeeld de bevoorrading van winkels en horeca gebeurt, via de servicestrook parallel aan de Vestdijk. De afgifte van goederen gaat via een inpandige hub in het gebouw. Het is beperkt nodig om de aan- en afvoerroute rondom de torens van District E te gebruiken.
Wordt de Gender in de nacht ook beleefbaar?
In het huidige ontwerp worden de brugleuningen verlicht. Dit is zowel functioneel als mooi. In de kademuren komt er geen verlichting, de Gender mag donker blijven. Dit is ook wenselijk voor de planten en dieren.
Mooie trapelementen, maar hoe voorkom je dat slechtzienden in de Gender belanden?
Er komen blindengeleidestroken, die voldoen aan de regels voor mensen met een visuele beperking.
Kan ik nog wel laden en lossen aan de groenstrook aan de Stationsweg?
Er komen geen parkeerplaatsen in de groenstrook. In de groenstrook komt één gezamenlijke laad- en losstrook. De plek van deze laad- en losstrook bepalen we in de uitwerking van het voorlopig ontwerp.
Wordt in het ontwerp van de openbare ruimte rekening gehouden met mensen met een beperking?
We zorgen dat de openbare ruimte goed toegankelijk is voor mindervaliden. Alles wordt op één niveau aangelegd. Voor slechtzienden komen er blindegeleidestroken, die voldoen aan de regels voor mensen met een visuele beperking.
Projecten van ontwikkelaars
Wanneer gaan de woningen in de verkoop/verhuur?
Ga naar de website van de ontwikkelaar voor meer informatie over de woningen:
Wanneer start de bouw van District E?
Voor nu verwachten we dat District E in 2024 kan beginnen met bouwen. Maar dit hangt ook af van de planning van de projecten eromheen.
Hoe hoog worden de torens van District E?
Rondom het station zit er geen grens aan de hoogte van de gebouwen. Voorlopig gaat ontwikkelaar Amvest uit van 140, 110 en 75 meter.
Waarom komt de fietsenstalling van EDGE Eindhoven niet op -1, met een traploze verbinding met de begane grond?
Een deel van de bewoners kunnen hun fiets parkeren op de begane grond. De rest parkeert zijn fiets op -1. Alle werknemers parkeren hun fiets op -1. Het hoogteverschil is ongeveer 3 meter. Fietsers lopen via een brede luie trap (met een hoek van ongeveer 17 graden) de fietsenstalling in. Met fietsgoten aan de zijkanten en in het midden.
Staat de mooie hoogbouw nog op de planning?
Ja zeker! In de talkshow bespraken we vooral het inrichten van de openbare ruimte, het omgaan met tijdelijkheid en het grotere plaatje. Maar de projecten District E, EDGE Eindoven en Lightyards staan zeker nog op de planning. De gemeenteraad keurde de bouwplannen op 22 juni goed.
Ondergrondse fietsenstalling ProRail
Komen er verschillende fietsgoten voor bijvoorbeeld bakfietsen en ligfietsen?
Nee, er komen geen fietsgoten anders dan voor standaard fietsen. Fietsen met een speciale maat, zoals ligfietsen, bakfietsen en driewielers, parkeer je in de noordelijke stalling. Met vakken voor fietsen met een speciale maat en een ingang op straatniveau. Deze stalling wordt eerder gebouwd (start bouw in 2022) dan de fietsenstalling aan de zuidkant.
Is er een lift vanuit de fietsenstalling voor bijvoorbeeld handbikes, driewielers en mensen met kinderwagens?
Nee, de fietsenstalling aan de zuidkant van het station heeft één ingang aan de Stationsweg. Vanuit de fietsenstalling is er voor voetgangers een trap naar de stationshal. Fietsen met een speciale maat, zoals ligfietsen, bakfietsen en driewielers, parkeer je in de noordelijke stalling. Met vakken voor fietsen met een speciale maat en een ingang op straatniveau. Deze stalling wordt eerder gebouwd (start bouw in 2022) dan de fietsenstalling aan de zuidkant.
Evenementen & horeca
Kunnen bepaalde evenementen zoals de optocht door blijven gaan?
Op het momenten dat we de Stationsweg tijdelijk gaan aanpassen om de bouwprojecten mogelijk te maken, kan het zijn dat we bepaalde evenementen moeten aanpassen of op een andere plek gaan plaatsvinden. Daarover overleggen we met de mensen die betrokken zijn bij de organisatie van de evenementen.
Komt er nieuwe horeca bij?
De focus ligt vooral op bestaande horeca en winkels, maar in de plinten van de nieuwe projecten zullen ook wat nieuwe horecagelegenheden komen. Voor District E is dit maximaal 2670 m2 aan horeca, voor Lichthoven 1, kavel A, is dat 500 m2 en voor EDGE Eindhoven is dat ongeveer 300 m2 horeca.