Hoe gaat Stratumseind eruitzien?
Eind 2021 is het definitief ontwerp voor Stratumseind afgerond. Bekijk hieronder het definitief ontwerp:
Onderstaande visual geeft een impressie van het nieuwe Stratumseind.

Vroeger had het Stratumseind een stoep-staat-stoep profiel. Bij de nieuwe inrichting willen we dit profiel terugbrengen, net zoals in de rest van de Binnenstad. Niet met hoge banden, maar met een bestrating waar alles op één niveau ligt. Er is gekozen voor moderne materialen met een Eindhovense signatuur. De steen voor de stoep is van beton en heeft een warme, grijze basiskleur. De straat (middenloper) wordt uitgevoerd in comfortabel, bewerkt asfalt. Tussen de stoep en het asfalt komt een natuurstenen band met (lijn)goot.
Bomen
De bomen die in de straat en op het pleintje worden aangeplant zijn inheemse bomen. Een mix van bomen die je tegenkomt in het Brabants landschap. De drie bomen bij de Oude Rechtbank blijven staan. De andere bomen worden vervangen door nieuwe bomen: iepen, elsen en berken. Elders in de Binnenstad komt ook beplanting in de boomvakken. Vanwege het uitgaanskarakter van het Stratumseind kiezen we hier voor boomroosters.
Verlichting en meubilair
De verlichting vervangen we door een nieuw lichtsysteem. De nieuwe openbare verlichting zorgt voor een functionele verlichting van de straat, maar kan ook gebruikmaken van lichtscenario’s. Deze kunnen dagelijks worden ingezet, maar ook tijdens bijvoorbeeld evenementen.
Stratumseind is de eerste straat waar we het nieuwe meubilair voor het centrum gaan plaatsen. Hier komen vanwege het uitgaanskarakter en de beperkte ruimte geen banken te staan.
Zijn er ook ondergrondse werkzaamheden?
Ook ondergronds vinden allerlei werkzaamheden plaats. Een aantal daarvan hebben we al gedaan, zoals het vervangen van de waterleidingen en het maken van proefsleuven om de bestaande kabels en leidingen in beeld te brengen. In het najaar 2020 hebben we archeologisch onderzoek gedaan op het pleintje aan het Stratumseind, waarbij resten van de Stratumse Poort zijn aangetroffen. Eind 2020 is glasvezel aangelegd. Het renoveren van een deel van de bestaande riolering vond in november 2021 plaats.
Begin 2022 vonden ook nog ondergrondse werkzaamheden plaats. Enexis werkte tussen Begijnenhof en ’t College aan het elektriciteitsnetwerk. VolkerWessels Telecom / Trifaire sloot de panden aan op het glasvezelnetwerk dat vorig jaar is aangelegd. Tijdens de herinrichting vervangen we het oude rioolsysteem door een klimaatadaptief watersysteem met gescheiden riolering.
Hoe ziet de planning eruit?
Op 7 maart 2022 zijn we gestart met fase 1 van de herinrichting van Stratumseind. De werkzaamheden zijn over meerdere fases verdeeld. De looptijd van alle werkzaamheden is lang, maar zo proberen we de overlast beperkt te houden. Ook vinden er geen werkzaamheden plaats tijdens evenementen.
Faseringstekening
De werkzaamheden voor de herinrichting van Stratumseind duren tot eind 2023. Tegelijk met de herinrichting van Stratumseind voeren we op de Oude Stadsgracht, ’t College en Begijnenhof ondergrondse werkzaamheden uit.
Bekijk rechts de faseringstekening als plaatje of hieronder als pdf.
Wat is de stand van zaken van de werkzaamheden?
Tot begin november 2023 voeren we gefaseerd ondergrondse werkzaamheden uit voor fase 9 (Oude Stadsgracht, vanaf pleintje richting Stadhuisplein). In grote lijnen ziet de fasering er als volgt uit:
- Fase 9A: Oude Stadsgracht (van Bouwstraat tot de achter inrit Rechtbank Oost-Brabant, Stadhuisplein 4). De werkzaamheden duren van maandag 21 augustus tot begin oktober 2023.
- Fase 9B: Oude Stadsgracht (inrit Rechtbank - Stadhuisplein). Deze werkzaamheden duren van maandag 25 september tot begin november 2023.
Tijdens de werkzaamheden sluiten we de Oude Stadsgracht af voor verkeer. Voor fietsers en voetgangers leveren de werkzaamheden weinig hinder op. Zij kunnen langs de werkvakken lopen.
In onderstaande infobrief is meer te lezen over de werkzaamheden, bereikbaarheid en omleidingen (inclusief tekeningen).
Archeologisch vooronderzoek Kerkstraat
Maandag 9 oktober starten we met het archeologisch vooronderzoek op de Kerkstraat (bij Catharinakerk). Door het aantreffen van archeologische vondsten in eerdere fases, zijn we genoodzaakt eerst vooronderzoek te doen voordat we kunnen starten met de herinrichting. In onderstaande infobrief staat meer informatie over het archeologisch vooronderzoek en de gevolgen voor de bereikbaarheid. Het vooronderzoek duurt naar verwachting tot en met 20 oktober 2023.
Waar vind ik meer informatie?
Via deze projectsite informeren we je over de herinrichting. Verder houden we de ondernemers en bewoners op de hoogte via onder meer infobrieven. Ook kun je voor meer informatie over de werkzaamheden of het stellen van vragen de bouwapp van aannemer Broeren gebruiken.
- Scan de QR-code met de camera van je telefoon, of ga naar de App Store om de app gratis te downloaden.
- Zoek in de app naar 'Herinrichting Binnenstad Eindhoven'.
- Open het project en klik op 'Volgen'.
- Selecteer betreffende doelgroep.
Heb je nog vragen? Stuur een mail naar herinrichtingbinnenstad@eindhoven.nl.
Bekijk hier de infobrieven:
