De stad is van ons allemaal
In Eindhoven delen we de straten, de ruimte en de toekomst. Mobiliteitshubs maken dat makkelijker. Vanaf nu vind je alle deelvervoer op vaste plekken bij elkaar. Zo kun jij slimmer, schoner, sneller en socialer reizen. Samen houden we de stad in beweging.
Zij gingen je voor
Neem een eindje voorsprong
Alle hubs op de kaart. Overzichtelijk en snel. Vind er een bij jou in de buurt. Een fysieke hub herken je aan de hubdruppel. Een digitale hub is ter plekke (nog) niet fysiek herkenbaar, maar wel te vinden in de app van de verschillende aanbieders. In een verbodzone plaats je je deelvoertuig op een hub.
Veelgestelde vragen over deelvervoer
Hoe werkt een hub? Wat mag je waar parkeren? En waarom is deelvervoer goed voor jou en de stad? Hieronder vind je antwoorden en voordelen – kort, helder en to the point.
Hoe werkt deelvervoer?
Via de app van de aanbieder: reserveren, openen, rijden. Daarna parkeer je het voertuig op een hub of in een parkeerzone en sluit je de rit af.
Wat kost het gebruik van een deelvoertuig?
Je betaalt per minuut of per rit. Geen extra kosten. Geen onderhoud. Geen gedoe.
Om inwoners kennis te laten maken met het gemak en gebruik van deelvervoer hebben de volgende drie aanbieders een speciale kortingsactie:
Check
Maak een account aan, gebruik promocode SHARETHECITY en ontvang jouw 3 x 10 minuten gratis rijden.
Felyx
Maak een account aan, gebruik promocode EIND12 en ontvang de eerste € 12 aan rijtegoed van Felyx gratis.
Dott
Maak een account aan, gebruik promocode SHARETHECITYXdott en ontvang jouw 30 minuten van Dott gratis.
Waarom worden er hubs aangelegd?
Het gebruik van deelvervoer groeit. Dit draagt bij aan de doelstellingen van de gemeente op het gebied van duurzaamheid en het maken van ruimte. Deelvoertuigen worden soms niet handig geparkeerd of foutgeparkeerd. Met de aanleg van hubs maken we ruimte, voorkomen we overlast en maken we het gebruik eenvoudiger en eerlijker.
Hoe werkt een hub?
Deelvoertuigen moeten in het servicegebied opgehaald en afgesloten worden. Door een hub aan te leggen, en het servicegebied te beperken tot deze hub zijn gebruikers verplicht het voertuig op de hub te stallen. Hiermee voorkomen we dat deelvoertuigen alsnog op een stoep of andere plek eindigen waar ze in de weg staan.
Mag ik overal parkeren met een deelvoertuig?
Een deelvoertuig mag alleen geparkeerd worden op een plek waar een digitaal servicegebied is of waar een hub staat. Verder gelden voor deelfietsen en scooters dezelfde regels als voor privé-fietsen en scooters.
Mag ik mijn eigen fiets op een hub parkeren?
Nee, een hub is bedoeld om deelvoertuigen neer te zetten. Als een hub vol staat met privéfietsen wordt de hub onbruikbaar voor de gebruikers van deelvervoer, omdat die hun rit niet kunnen afsluiten op de hub.
Wie zorgt voor de voertuigen?
De aanbieders van deelvervoer houden ze schoon, opgeladen en werkend. Jij hoeft alleen te rijden – en netjes te parkeren. Mocht er een voertuig stuk zijn, dan kun je hiervan een melding maken bij de aanbieder of via BuitenBeter.
Kijk voor meer informatie op de webpagina voor hubs en de webpagina voor deelvervoer.