Startsein voor nieuwe en groenere inrichting Eindhovense binnenstad

Het is zover, de herinrichting van de straten met de rode steentjes in de Eindhovense binnenstad is van start gegaan. Wethouder Rik Thijs verwijderde maandagochtend 7 maart met een elektrische lader de eerste stenen op de Oude Stadsgracht. Daarmee gaf hij het startsein voor een nieuwe en groenere inrichting van de binnenstad.

“We vieren een mijlpaal vandaag. Na een intensieve voorbereiding werken we de komende jaren fasegewijs aan een nieuwe inrichting van onze binnenstad. Tot medio 2023 gaan het Stratumseind en de Oude Stadsgracht op de schop. Daarna volgen ook de andere straten met de versleten, rode steentjes. Stap voor stap werken we zo aan een aantrekkelijk en groener stadshart, waar het plezierig wonen, werken en verblijven is”, aldus wethouder Thijs bij de officiële aftrap van de herinrichting.

Stoep-straat-stoepindeling

Alle straten krijgen een gelijkvloerse stoep-straat-stoep indeling met meer groen. In de stoep komt een nieuwe Eindhovense steen met een warme, grijze basiskleur. Het straatgedeelte (middenloper) wordt uitgevoerd in comfortabel, bewerkt asfalt. Tussen de stoep en de straat komt een natuurstenen band met (lijn)goot. Ondergronds wordt het oude rioolsysteem vervangen door een klimaatadaptief watersysteem met gescheiden riolering.

Omvangrijke werkzaamheden

Alles bij elkaar gaat het om omvangrijke werkzaamheden. De aanbestedingsprocedure en de levertijden van materialen kostten veel tijd. Daardoor kon niet al tijdens de rustige coronaperiode gestart worden. Wel zijn al verschillende ondergrondse werkzaamheden gedaan. De gefaseerde aanpak moet ervoor zorgen dat de onvermijdelijke overlast per fase zo kort en beperkt mogelijk is. Voorafgaand aan iedere fase worden met de ondernemers goede afspraken gemaakt. Ook is afgesproken dat er tijdens het weekend en evenementen tijdelijke, vervangende verharding ligt, zodat bezoekers veilig van Stratumseind gebruik kunnen maken.

Oude Stadsgracht (fase 1)

Op 7 maart zijn de werkzaamheden op de Oude Stadsgracht (ter hoogte van ’t College) gestart. Naar verwachting zijn deze eind april afgerond. Vanwege de graafwerkzaamheden tot grote diepte, is de kans op archeologische vondsten, bodemvervuiling en explosieven aannemelijk. Dit kan leiden tot vertragingen, waardoor fase 1 langer duurt en later gestart kan worden met de vervolgfasen. In de loop van maart wordt meer bekend over de data voor de andere fases.

Meer informatie over onder meer de werkzaamheden en de gevolgen voor de bereikbaarheid is te bekijken op eindhoven.nl/herinrichtingbinnenstad