Waarom legt de gemeente de Pastorietuin aan?
De bestrating op dit deel van het Begijnenhof is erg slecht, de omgeving ziet er niet aantrekkelijk uit en er is weinig groen. Dat willen we met de aanleg van de Pastorietuin veranderen. Medio 2023 krijgt een ander deel van het Begijnenhof (vanaf Stratumseind, evenwijdig aan de kerk) al een nieuwe inrichting. De rest van het Begijnenhof wordt meegenomen in de planvorming voor de vernieuwing van het Stadhuisplein.
Hoe ziet het voorlopig ontwerp eruit?
De naam Pastorietuin (onlangs vastgesteld door de straatnamencommissie) verwijst naar de tuin van de voormalige pastorie op deze plek. Het ontwerp is zo opgezet dat het onderdeel uit maakt van de kerk en het verhoogde bordes. De diversiteit aan planten en een paar nieuwe bomen zorgen voor een groene, prettige omgeving. Even op een bankje zitten kan in de cirkelvormige ruimte op twee nieuwe bankjes. Of op het bijzondere bankje van twee oude kerkornamenten met een natuurstenen zitting.
De belangrijkste punten op een rij:
- De Pastorietuin draagt bij aan de verdere vergroening van het centrum.
- De tuin hoort bij de kerk, net zoals het groen langs de kerk aan de Kerkstraat.
- De grote bestaande platanen blijven behouden en vormen de schakel met het Begijnenhof en de ‘Rode loper’ (kunstroute).
- Er komen (waarschijnlijk) twee nieuwe, meerstammige bomen: een doodsbeenderenboom (hertengeweiboom) en een magnolia.
- De beplanting is sterk en robuust en bestaat uit een mix van vaste planten en groenblijvende heesterachtige planten, zoals rhododendron, ilex, geranium, taxus, skimmia en hedera.
- De bestrating (zo mogelijk deels hergebruikt) zorgt voor de verbinding met het bordes van de kerk en heeft een natuursteenachtige uitstraling.
- Een cirkelvormige ruimte in het ontwerp verwijst naar het roosvenster aan deze zijde van de kerk. Hier komen twee nieuwe banken en een bank bestaande uit twee ornamenten uit de kerk met een verbindende, natuurstenen zitting. In de cirkel wordt één afvalbak geplaatst.
- De huidige verlichting blijft intact, er komt geen aanvullende verlichting.
Ontwerp in beeld
Bekijk het ontwerp en de impressies van hoe het gaat worden (visuals):
-
Voorlopig ontwerp Pastorietuin (mei 2023) (454.99 kB)
-
Hoe kan ik reageren op het voorlopig ontwerp?
Je kunt het voorlopig ontwerp hier onder bekijken. Op 25 mei was er een inloopbijeenkomst in de St. Catharinakerk. Tot 8 juni 2023 kon je op het ontwerp reageren.
-
Voorlopig ontwerp Pastorietuin (mei 2023) (454.99 kB)
Wat is de planning?
Tot 8 juni 2023 kon je reageren op het voorlopig ontwerp. Alle ontvangen reacties beoordelen we, waarbij we bekijken of we deze kunnen verwerken in het definitief ontwerp. In juli/augustus 2023 presenteren we het definitief ontwerp op deze projectpagina.
Het streven is om in het vierde kwartaal van 2023 te starten met de inrichting van de Pastorietuin. Dat is echter mede afhankelijk van andere werkzaamheden in de directe omgeving, zoals de huidige herinrichting van Stratumseind (inclusief een deel van het Begijnenhof). Alle bewoners en ondernemers van Begijnenhof en omgeving ontvangen voorafgaand aan de start van de werkzaamheden nog een infobrief met meer informatie.
Waar vind ik meer informatie?
Voor vragen over de herinrichting van de Pastorietuin neem je contact op met Focco Nijssen, gemeentelijk projectmanager, e-mail focco.nijssen@eindhoven.nl.