‘Join the stage’: deze drie woorden vormen de kern van het voorstel om VDMA te ontwikkelen als plek van en voor iedereen. Een uitnodigende locatie die inspireert en faciliteert, en waar je je lekker voelt. VDMA biedt ruimte voor innovatie, ontmoeten en verwonderen in een fijne omgeving. Door mensen te binden aan commercie, onderling en aan de natuur. Ja, de natuur. Midden in de stad.
Wat is de huidige situatie?
Het complex omvat een voormalige luciferfabriek, garage, zusterflat, kantoren, woningen, een binnenplein en een groot parkeerterrein. In totaal heeft het terrein een oppervlakte van 2 hectare.
Wat is het plan?
Het nieuwe VDMA is een gebalanceerde mix van wonen, werken en inspireren. Een unieke combinatie van bestaande en waardevolle historische panden en toonaangevende, duurzame nieuwbouw. Met ruim 700 woningen, kantoren en een Stadsbos!
De zes belangrijkste pijlers
Brabants Stadsbos
VDMA maakt plaats voor een inheems bos, een Brabants stukje echte natuur van ongeveer 3.200 m2. Een leefbaar en groen gebied waar mensen kunnen ontsnappen aan de drukte van de stad.
The Stage
In het hart van VDMA, de oude garage van Piet van der Meulen, bevindt zich The Stage, de nieuwe stedelijke huiskamer van Eindhoven. Een huiskamer vol activiteiten voor en door Eindhovenaren. De ene dag wordt The Stage gebruikt voor de presentatie van een nieuwe innovatie, de andere dag vind je er een pop-up buitenbios, drone races, of gewoon een vlooienmarkt.
The Loop
The Loop is een opvallende en herkenbare publieke wandelroute met een in het oog springende trap. De trap leidt naar de hoger gelegen openbare ruimte op de Zusterflat. Hierdoor ontstaat een omloop binnen het VDMA-terrein die bezoekers verleidt om techniek, design, kennis, cultuur en vermaak te beleven. VDMA verbindt. Letterlijk en figuurlijk. Deze route van ruim 400 meter is openbaar toegankelijk en verbindt zowel horizontaal als verticaal de verschillende functies en gebouwen met elkaar.
Behoud van historie: Chauffeurswoning, Luciferfabriek, Garage en Zusterflat
Straks vormt de Chauffeurswoning de entree van een nieuw modern houten kantoorgebouw. De Luciferfabriek (1880 – 1926) en de Garage (1929) blijven zoveel mogelijk behouden als toekomstige huiskamer van de stad. De Zusterflat (1958) behoudt haar woonfunctie en wordt herontwikkeld tot hedendaagse woningen voor startende stedelingen.
EHV-laag
Typerend voor Eindhoven is een duidelijke scheiding tussen laagbouw van rond de 17,5 meter en nieuwe toevoegingen die daar bovenuit steken. Op 17,5 meter, bovenop de laagbouw, komt een 2e 'maaiveld' (loopvlak) om te ontmoeten en te recreëren. Deze plek wordt openbaar toegankelijk. De Eindhovense laag is onderdeel van de publieke omloop, The Loop, en voorzien van kleine hoogwaardige landschapsgebieden.
Hoe verliep de selectieprocedure?
In 2018 is een marktselectie gestart met de vraag hoe marktpartijen een herontwikkeling van dit terrein in zouden vullen. Dit leverde 24 inzendingen op.
Een onafhankelijke selectiecommissie filterde hier zes geschikte partijen uit (uiteraard op basis van vooraf gestelde criteria). Deze zes partijen mochten hun plannen verder uitwerken. In december 2018 volgde nog een selectie en bleven er drie partijen over:
- Being Development
- ABC
- Synchroon
Vervolgens kwamen zij met een bieding en een uitgewerkt plan. Deze plannen zijn bestudeerd door een speciaal aangesteld buurtcomité, een ambtelijke adviescommissie én een selectiecommissie (bestaande uit in- en externe deskundigen). De selectiecommissie adviseerde vervolgens het college van burgemeester en wethouders. In november 2019 nam het college het besluit om Being de herontwikkeling van het VDMA-terrein te gunnen.
Buurtcomité
Wij hebben op 27 april 2018 een brief verstuurd met de oproep aan ondernemers en bewoners in de buurt om aan te sluiten bij het buurtcomité en mee te denken over de plannen. De eerste bijeenkomst was op 19 juni 2018. Het buurtcomité bestaat uit ondernemers en bewoners uit de directe omgeving, zij hebben advies gegeven bij de beoordeling van de ingediende plannen.
Wat is de planning?
In 2024 zijn nog enkele aanpassingen gedaan op het bouwplan. Op de website van VDMA zijn nieuwe beelden van het plan en de huidige planning te zien. Een overzicht van alle wijzigingen is in te zien via het raadsinformatiesysteem (RIS). In september 2024 neemt de gemeenteraad een besluit over de voorgestelde aanpassingen. Het streven is om in 2025 te starten met de bouw.
Waar vind ik meer informatie?
Wil je meer weten over de herontwikkeling van het VDMA-terrein? Kijk dan op de website via de knop rechts. Of kijk de online webinar over de plannen terug.