
Bekijk hieronder de video over het Integraal Gebiedskader Stadhuisplein
Vervolgproces: bouwplannen en masterplan openbare ruimte
Met het vaststellen van het gebiedskader kunnen de ontwikkelaars (verder) aan de slag met hun bouwplannen. Onder regie van de gemeente worden afspraken gemaakt over gezamenlijke opgaven, zoals het woningbouwprogramma, de invulling van de begane grond van gebouwen (plinten), het groenplan, het mobiliteitsplan, de energievisie en het stedenbouwkundig geheel van gebouwen (ensemble).
Verder start de gemeente in het najaar van 2021 met het opstellen van een masterplan openbare ruimte, om deze daarna uit te werken in inrichtingsplannen. Uitgangspunt daarbij is een groene basisinrichting aan met name de randen van het plein. Daarmee kunnen op het Stadhuisplein ook in de toekomst evenementen en manifestaties blijven plaatsvinden. Om het autoverkeer op het plein te verminderen, wordt bekeken of het mogelijk is om de ingang van de parkeergarage te verplaatsen naar de Wal.
Waarom een Integraal Gebiedskader voor het Stadhuisplein?
Het Stadhuisplein is van oudsher één van de belangrijkste Eindhovense pleinen voor evenementen en ontmoetingen. Vanuit de Verdichtingsvisie Binnenstad is het benoemd als een van de focusgebieden, waar we hoogbouw ruimte willen geven en het openbaar gebied meer kwaliteit.
Eindhoven heeft als centrum van de Brainportregio een grote aantrekkingskracht. We weten dat veel mensen in de binnenstad willen wonen. Ontwikkelaars hebben volop plannen voor onder meer woningbouw rondom het Stadhuisplein. Vanuit de gemeente geven we aan waaraan de plannen moeten voldoen. Denk daarbij aan het type woningen, de hoogte van woontorens, de inpassing van groen, de ruimte voor parkeren en het zichtbaar houden van de cultuurhistorie.
Dit hebben we vastgelegd in het Integraal Gebiedskader Stadhuisplein, waaraan we vervolgens alle bouwplannen kunnen toetsen. Ook vormt het de basis voor het opstellen van een masterplan openbare ruimte.
Wat staat er in het Integraal Gebiedskader Stadhuisplein?
Het Integraal Gebiedskader Stadhuisplein is een zogeheten strategisch kader met de gemeentelijke ambities voor het gebied. De gemeente ziet het Stadhuisplein in 2040 als een unieke en aansprekende plek in de binnenstad van Eindhoven, waar veel Eindhovenaren met plezier wonen en waar bezoekers graag verblijven. Rondom het plein is nieuwe bebouwing toegevoegd die als ‘tribune’ rond het ‘toneel’ van het Stadhuis en het plein staat. De gebouwen hebben een bijzondere architectonische uitstraling en vormen samen de wanden van het nieuw ingerichte Stadhuisplein. Het plein ligt in een groene omgeving en nodigt uit om te verblijven, te bewegen en te ontmoeten.
Naast een beschrijving van de ambities formuleert het Integraal Gebiedskader Stadhuisplein ook de uitgangspunten voor de toetsing van toekomstige bouwplannen. Denk daarbij aan bouwhoogtes, uitstraling, groen, duurzaamheid en mobiliteit. Zo wordt het uitgangspunt voor de bouwhoogte maximaal 105 meter, net zoals aan de rest van de binnenring. Hoger dan 105 meter is alleen bespreekbaar als er een belangrijke extra kwaliteit wordt toegevoegd, zoals een bijzondere architectuur of extra veel betaalbare woningen. De gemeenteraad heeft daarbij een richtinggevende en beslissende stem.
Het laatste deel van het integrale gebiedskader gaat over de uitvoering en beschrijft onder meer de ontwikkelstrategie, financiering en werkwijze. Zo staat beschreven dat de gemeente naast een kaderstellende en faciliterende rol ook een regisserende rol neemt in de ontwikkeling en uitvoering.
Bekijk hieronder het Integraal Gebiedskader Stadhuisplein waarmee de gemeenteraad in september 2021 heeft ingestemd:
Hoe gaat het Stadhuisplein eruitzien?
We weten nu nog niet hoe het Stadhuisplein en omgeving er concreet uit gaat zien. Met het vaststellen van het Integraal Gebiedskader Stadhuisplein kunnen de ontwikkelaars (verder) aan de slag met hun bouwplannen. Deze worden vormgegeven op basis van de ambities en uitgangspunten uit het integrale gebiedskader. Daarmee wordt stap voor stap duidelijk hoe de omgeving er in de toekomst uit gaat zien. Het uitvoeren van de bouwplannen duurt meerdere jaren.
In het najaar van 2021 starten we met het opstellen van een masterplan openbare ruimte, waarna de uitwerking volgt in inrichtingsplannen. Uitgangspunt is dat de omgeving groener wordt en dat het Stadhuisplein de plek blijft voor evenementen en manifestaties. Het verplaatsen van de entree van de parkeergarage wordt nader onderzocht. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer we starten met de uitvoering van de herinrichting van de openbare ruimte. Dat gebeurt pas na realisatie van de bouwplannen.
Hoe is het (samenspraak)proces verlopen?
We hebben stapsgewijs gewerkt aan het Integraal Gebiedskader Stadhuisplein, dat in september 2021 door de gemeenteraad is vastgesteld. Dat hebben we gedaan in samenspraak met allerlei betrokkenen, zoals Eindhovenaren, omwonenden en ondernemers, belangenorganisaties en ontwikkelaars.
Resultaten samenspraak
Eind 2020 is de nota van uitgangspunten besproken met de klankbordgroepen met bewoners, ondernemers, belangenorganisaties en ontwikkelaars. De resultaten vind je in dit document:
Begin maart 2021 haalden we stadsbreed meningen en reacties op via onder meer een digitale enquête en buurtgesprekken: hoe zien Eindhovenaren het Stadhuisplein van de toekomst? Wat vinden zij belangrijk? Bijna 5.500 inwoners gaven hun mening over de betekenis, het gebruik en de inrichting van het Stadhuisplein. Zij lieten hun mening horen via een digitale enquête. Ook zijn we in vijf buurten met bijna 150 inwoners in gesprek gegaan over de toekomst van het Stadhuisplein. En zochten we jongeren op, om met name ook van hen te horen wat hun mening is. Verder konden jongeren reageren op vragen en stellingen via Instagram.
Benieuwd naar alle uitkomsten en reacties? Via onderstaande documenten kun je alle resultaten bekijken.
- Collegebrief aan de gemeenteraad met een samenvatting van de belangrijkste resultaten
- Rapportage resultaten samenspraak over het Stadhuisplein van de toekomst
- Video ‘Eindhovenaren spreken zich uit over het Stadhuisplein van de toekomst
In mei 2021 besprak de gemeenteraad het Ruimtelijk kader Stadhuisplein met varianten en heeft de gemeenteraad daarover een commissieadvies uitgebracht. Via bovenstaande link kun je de vergadering terugkijken en alle documenten bekijken. Op basis van het advies van de gemeenteraad en de resultaten uit het doorlopen proces van samenspraak is het Integraal Gebiedskader Stadhuisplein opgesteld.
In september 2021 heeft de gemeenteraad ingestemd met het Integraal Gebiedskader Stadhuisplein. Via voorgaande link kun je de vergadering terugkijken en alle documenten bekijken, inclusief de reacties van de klankbordgroepen.
Onderstaand schema laat de verschillende stappen van het doorlopen (samenspraak)proces zien:

Waar kan ik terecht met vragen?
Voor vragen over de toekomst van het Stadhuisplein en omgeving kun je mailen met Roelie Morskate, gemeentelijk projectmanager, e-mail stadhuisplein@eindhoven.nl.