Eindhoven test bestrating voor binnenstad

De gemeente en architectenbureau MVRDV testen tot eind dit jaar verschillende bestratingsmaterialen in de Eindhovense binnenstad. Hiervoor zijn proefvakken aangelegd op de Demer en de Nieuwstraat. 

Kijk mee op de Demer

Het proefvak op de Demer bestaat uit een gelijkvloerse straat met twee stoepen, een comfortabele asfaltstrook in het midden (straat), aan beide zijden tegels en groen (stoep) met daartussen een fraai uitgevoerde belijning (banden), in verschillende grijstinten. Vanaf donderdag 25 oktober kunnen geïnteresseerde Eindhovenaren zich via tours (rondleidingen) laten informeren over de proefbestrating en die zelf ook testen. Wethouder Jan van der Meer en supervisor Winy Maas doen daarvoor tussen 11.00 en 11.30 uur samen de aftrap. De tours vinden plaats tijdens Dutch Design Week (DDW) en de aansluitende week. 

Boeiende Binnenstad

De proefbestratingen maken deel uit van het project Boeiende Binnenstad. Hierbij is het streven om vanaf eind 2019 fasegewijs de (winkel)straten met de rode steentjes én het Stratumseind te gaan herinrichten. De keuzes die vanuit de proefbestrating worden gemaakt, gelden ook voor toekomstige herinrichting van andere straten in de binnenstad. Het eerste project in de binnenstad dat met de nieuwe materialen wordt uitgevoerd, is de herinrichting van de Vestdijk/Hertogstraat/Kanaalstraat als stadsboulevard. De werkzaamheden hiervoor startten onlangs. Met het oog op de voortgang daarvan is het van belang dat het college eind dit jaar een besluit neemt over de definitieve materiaalkeuzes.

Drie proefvakken

De gemeente richt drie proefvakken in om zo een brede beoordeling van de bestratingsmaterialen te kunnen doen op aspecten van uitstraling, duurzaamheid/gebruik en beheer/onderhoud. Sluiten de materialen aan bij wat we met onze (binnen)stad willen uitstralen? Is het materiaal slijtvast en prettig in het gebruik? Zijn de materialen goed schoon te maken na bijvoorbeeld een evenement? Naast de proefvakken op de Demer en Nieuwstraat komt er dit najaar een derde proefvak op de Vestdijk-Noord (tussen 18 Septemberplein en Nieuwstraat). Daar is dan meer een totaalbeeld te zien met andere inrichtingselementen zoals fietsparkeren, groen en verlichting.

Eindhoven test proefbestrating voor binnenstad