Nieuwe bestrating en meer groen voor winkelstraten binnenstad

Het is zover, de gemeente is op 15 januari gestart met de herinrichting en vergroening van de winkelstraten in de binnenstad. Rik Thijs (wethouder Openbare ruimte en Groen) en Jan Verhagen (bestuurslid Stichting Detailhandelsplatform Binnenstad Eindhoven) markeerden deze mijlpaal door samen een bouwdoek op het hekwerk te bevestigen. “Fijn dat we van start zijn en bezoekers straks kunnen winkelen in een groene en plezierige omgeving”, aldus wethouder Thijs.

Fasegewijs werkt de gemeente aan de nieuwe inrichting voor de binnenstad, waar het plezierig werken, wonen, winkelen en verblijven is. Tot medio oktober 2025 zijn er werkzaamheden in Rechtestraat, Demer en Hooghuisstraat. Daarna volgen ook de andere (winkel)straten met de rode steentjes.

Meer groen in de binnenstad

De huidige inrichting in de binnenstad is (na ruim 30 jaar) verouderd. In het voorjaar 2022 startte op Stratumseind de herinrichting. Daar is de nieuwe, gelijkvloerse stoep-straat-stoep indeling al te zien. Tot medio maart vinden nog werkzaamheden plaats op de kruising Kerkstraat - Rechtestraat - Catharinaplein. Naast nieuwe bestrating zie je straks vooral ook meer groen in de winkelstraten. In Rechtestraat, Demer en Hooghuisstraat komen ruim 50 bomen en zo’n 500 m2 aan groenvakken. Het riool wordt vervangen door een klimaatadaptief watersysteem met gescheiden riolering.

Omvangrijke werkzaamheden

Alles bij elkaar gaat het om omvangrijke werkzaamheden. De gefaseerde aanpak moet ervoor zorgen dat de onvermijdelijke overlast steeds zo kort en beperkt mogelijk is. Eind april starten de (voorbereidende) werkzaamheden in Hooghuisstraat, aansluitend op de Rechtestraat. De Demer volgt medio augustus. Na de voorbereidende, ondergrondse werkzaamheden volgt fasegewijs de daadwerkelijke herinrichting.

Kijk voor meer informatie over de herinrichting op openeindhoven.nl/herinrichtingbinnenstad.

Herinrichting Kleine Berg ook van start

 

Op 15 maart zijn ook op de Kleine Berg de werkzaamheden gestart voor een nieuwe en groenere inrichting. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind april 2024 klaar. Het nieuwe ontwerp gaat uit van de bestratingsmaterialen, het straatmeubilair en groen zoals dat ook in de rest van de binnenstad wordt toegepast. In het ontwerp is verder veel aandacht besteed aan de verkeersveiligheid en een prettige én groene woon- en verblijfsomgeving. Meer informatie? Kijk op openeindhoven.nl/kleineberg.