Nieuwe mijlpaal voor gebiedsontwikkeling Knoop XL

De gebiedsontwikkeling van Knoop XL heeft de wind in de rug. Vandaag heeft Provinciale Staten ja gezegd tegen het oprichten van een BV, samen met de gemeente Eindhoven, die een groot deel van de gebiedsontwikkeling van Knoop XL gaat doen. Vorige week stemde de gemeenteraad van Eindhoven er al mee in.

Het is nu nog een grijs en stenig gebied in hartje Eindhoven waar mensen aankomen, vertrekken, doorheen rijden of lopen. Straks is het juist een plek om naar toe te gaan om er te blijven. Met vrienden of familie slenteren door de groene Fellenoord-boulevard en het rustieke Dommeldal. Of om te werken op inspirerende werkplekken. En het belangrijkste: voor 16-duizend mensen een plek om te wonen. Coördinerend wethouder Stijn Steenbakkers is blij met de komende samenwerking: “Dit besluit is een belangrijke mijlpaal! Ik ben trots dat de provincie Noord-Brabant als trouwe partner mee gaat bouwen aan ons nieuwe stadshart. Een prachtig visitekaartje voor Brainport Eindhoven!”

Positieve uitspraken Raad van State

Het besluit over de oprichting van de BV kwam in een periode vol goed nieuws: na lang wachten oordeelde de Raad van State de afgelopen weken namelijk positief over drie grote bouwprojecten in het gebied. Het bestemmingsplan van District E kwam er ongeschonden uit. Voor de projecten EDGE Eindhoven en Lightyards verlangde de hoogste rechter in het land een paar kleine aanpassingen. Als klap op de vuurpijl werd vorige maand de Bunkertoren geopend, waarmee het aantal inwoners in het gebied in één klap verdubbelde naar zo’n 500. “Eindelijk komt er garen op de klos en kunnen we gaan werken aan de uitvoering van deze broodnodige gebiedsontwikkeling. Deze wijk gaat het aanzien van de Eindhovense binnenstad definitief veranderen. Verbeteren.”, zegt Steenbakkers.