Plaquette van door Van Gogh getekende Catharinakerk onthuld

Kunstenaar Daan van der Linden en wethouder Rik Thijs onthulden donderdag 13 juni een bijzondere plaquette in het hart van de Eindhovense binnenstad. Het is een houtskooltekening die Vincent van Gogh in 1885 maakte van de Catharinakerk. Van der Linden verwerkte deze in een natuurstenen plaquette die een prominente plek heeft gekregen voor het bordes van de kerk.

“Bijna niemand weet dat Van Gogh onze Catharinakerk heeft getekend. Met deze plaquette attenderen we bezoekers en passanten erop en gaan waarschijnlijk nog veel meer toeristen de kerk fotograferen”, motiveert Van der Linden zijn keuze voor deze plaquette. Van Gogh maakte de tekening vanuit het pand Keizersgracht 15. “Deze woning was van een kennis, goudsmid Anton Hermans. Van Gogh had in Eindhoven leerlingen, kennissen en vrienden. Ook kocht hij zijn verf in de voormalige winkel aan de Rechtestraat 18.”

Onthulling van plaquette van tekening van Van Gogh op bordes Catharinakerk(foto: Laurens Mulkens)

Foto: Laurens Mulkens

Herinrichting binnenstad

Daan van der Linden won in 2017 de CityChallenge, een prijsvraag waarbij de gemeente Eindhoven geïnteresseerden uitdaagde om creatieve ideeën voor de herinrichting van de binnenstad te bedenken. Met zijn idee voor meer groen en sfeer in de binnenstad via ‘tijdloze bogen’ mocht Daan van der Linden als prijs zijn naam in de binnenstad vereeuwigen. Hij doet dat met de door hem ontworpen plaquette.