Publieke en private organisaties slaan handen ineen voor betaalbare woningen

Verschillende organisaties gaan gezamenlijk aan de slag om de woonopgave in het hart van Eindhoven te versnellen en de betaalbaarheid te vergroten. Samen bouwen ze 249 betaalbare op de locatie van het huidige Temporary Art Centre (TAC): TAC Living. TAC Living bestaat uit 85% sociale huur en 15% middenhuur. Dit is een grote verbetering op het oorspronkelijke woonprogramma, dat bestond uit 30% sociale huur, 50% middenhuur en 20% vrije sector huur. Daarnaast blijft de 4800 vierkante meter creatieve en culturele broedplaats TAC gewaarborgd. 

TAC Living

In het hart van Eindhoven ligt het Emmasingelkwadrant: een belangrijk ontwikkelgebied in de stad waar honderden woningen, werkplekken, creatieve ateliers en een nieuw groen stadspark worden gerealiseerd. TAC Living is één van de grote projecten die binnen deze gebiedsontwikkeling wordt uitgevoerd. Het plan omvat de renovatie en verduurzaming van het huidige TAC. Met onder andere 80 ateliers, studio’s, een expositieruimte en een horecagelegenheid, blijft het een creatieve broedplaats. Daarnaast wordt er een woontoren gebouwd met 249 betaalbare woningen. Naar verwachting gaat in juni 2024 de eerste schop in de grond en vindt de oplevering van TAC Living plaats in het tweede kwartaal van 2026.

Publiek-private samenwerking

Wethouder Stijn Steenbakkers: “Deze unieke samenwerking weerspiegelt de kracht van Brainport Eindhoven. Door elkaar publiek-privaat te vertrouwen, krachten te bundelen en bovenal flexibel te kijken naar hoe het wel kan, creëren we een thuis voor honderden Eindhovenaren. 100% betaalbare woningen in het hart van onze stad is niet eerder vertoond en dat tegenover het mooiste stadion van Nederland. Ik ben trots op onze partners; ontwikkelaar Focus on Impact, Woonbedrijf, bouwer Huybregts Relou, Brainport Eindhoven, het Rijk en natuurlijk ASML. Zonder de gezamenlijke inzet en support was dit onmogelijk. Dit smaakt naar meer en ik ben ervan overtuigd dat we dit succes kunnen herhalen op meerdere plekken in onze stad en regio. Samen vooruit!”

Vandaag werd deze samenwerking symbolisch bekrachtigd samen met minister Hugo de Jonge. De samenwerking bestaat uit ontwikkelaar Focus on Impact, Stichting TAC, ASML, het ministerie van BZK, Brainport Eindhoven, Woonbedrijf en gemeente Eindhoven. Nieuwbouw TAC Living van ontwikkelaar Focus on TAC en koper Woonbedrijf is het eerste Eindhovense project in het betaalbaar wonen-programma van ASML.