Stapsgewijs naar een nieuwe inrichting

De metamorfose van onze binnenstad vraagt om een intensieve voorbereiding. Stapsgewijs werken we toe naar een nieuwe inrichting van de (winkel)straten met de rode steentjes én het Stratumseind. Dat doen we samen met (vertegenwoordigers van) ondernemers, bewoners en belangenorganisaties.

In augustus 2019 heeft het college een besluit genomen over de keuze voor het nieuwe bestratingsmateriaal in het Eindhovense centrum. In september 2019 heeft de gemeenteraad ingestemd met de kosten en dekking van de herinrichting. In februari 2021 gaf het college groen licht voor het voorlopig ontwerp voor het Stratumseind, inclusief de verder verfijnde materialisering.

Keuze bestratingsmateriaal

In het najaar van 2018 hebben we met een proefvak op onder meer de Demer verschillende bestratingsmaterialen getest. Daarbij hebben we de materialen beoordeeld op aspecten van uitstraling, duurzaamheid/gebruik en beheer/onderhoud.

Ook hebben we bezoekers van de binnenstad gevraagd om aan te geven wat zij van de proefbestrating vinden, via zogeheten tours en een online enquête.

Steen met Eindhovens verhaal

De ervaringen met de proefbestrating in de binnenstad gaven aan dat Eindhovenaren het belangrijk vinden dat de nieuwe bestrating levendig is, van goede kwaliteit en een Eindhovens karakter heeft.
Op zoek naar dat karakter is via grondboringen inspiratie gezocht in de Eindhovense ondergrond. Samen met de Eindhovense bureaus Atelier NL en Envisions en supervisor Winy Maas is een verdiepingsslag gemaakt met kleuren, vormen, texturen en patronen. 

De ontworpen steen is daarna in proefvakken getest op het gebied van duurzaamheid, veroudering en onderhoud. Met de vergaarde kennis is gekozen voor een steen die het Eindhovense verhaal laat zien én voldoet aan de eisen. De steen is van modern beton en heeft een warme, grijze basiskleur. De levendige schakering van kiezeltjes in verschillende kleuren verwijst naar de ondergrond.
Alle straten krijgen een gelijkvloerse stoep-straat-stoep indeling, begrensd door banden in natuursteen. De nieuwe betonsteen komt in de stoepen, het straatgedeelte (middenloper) wordt uitgevoerd in comfortabel, bewerkt asfalt. Ondergronds komt een klimaatadaptief watersysteem door de aanleg van gescheiden riolering.

Benieuwd naar meer achtergrondinfo over de bestratingskeuze? Bekijk de video en een uitgebreide presentatie:

Meer groen

We gaan bij de herinrichting niet alleen nieuwe bestrating aanleggen. Zeker zo belangrijk is dat we onze binnenstad gaan vergroenen.

Zo’n honderd bomen en (onder)beplanting moeten de binnenstad een groener karakter geven, passend bij het Brabantse landschap. We streven naar een klimaatbestendige, groene en gezonde omgeving, waar het voor iedereen fijn vertoeven is.

In juni 2019 hebben we op de Demer al een voorproefje genomen op een groenere binnenstad. Eind 2019 zijn op de Demer nog drie bomen in bakken geplaatst. In de Rechtestraat sieren tien bomen de straat op. In het voorjaar van 2020 plantten we rondom 15 bestaande bomen in de Nieuwstraat en Hermanus Boexstraat sierbeplanting, omrand met boomcirkels van cortenstaal.

Ontwerpproces

Verder is een ontwerpteam samen met supervisor Winy Maas (architectenbureau MVRDV) bezig met de voorbereidingen voor het maken van ontwerptekeningen. Dit gebeurt fasegewijs. We beginnen met het Stratumseind. Bekijk de stand van zaken op de pagina Herinrichting Stratumseind.

Heb je vragen of suggesties? Mail naar herinrichtingbinnenstad@eindhoven.nl.