De nieuwe Vestdijk: meer ruimte voor groen, fietsers en voetgangers

Sinds juni 2020 is de Vestdijk weer open voor alle verkeer. Na twee jaar van werkzaamheden is de Vestdijk stapsgewijs veranderd in een groene en aantrekkelijke stadsboulevard. Met meer ruimte voor voetgangers en fietsers. En nog maar één rijstrook voor auto's en één voor bussen. Ook de Hertogstraat en Kanaalstraat ondergingen eenzelfde metamorfose.

Klimaatbestendig

De nieuwe Vestdijk is een belangrijke stap naar een gezond, aantrekkelijk en klimaatbestendig stadscentrum. Om de luchtkwaliteit te verbeteren, is er meer ruimte voor fietsers, voetgangers en groen, minder ruimte voor autoverkeer en geldt er een 30km-zone. De herinrichting draagt zo bij aan de gewenste verkeersreductie, waarbij de binnenstad toch goed bereikbaar blijft. Voor de aanpak van de wateroverlast op de Vestdijk en directe omgeving is een klimaatadaptieve waterberging aangelegd. Het regenwater stroomt nu vertraagd via een grote, ondergrondse berging naar de Dommel.

Met vrijliggend tweerichtingenfietspad

Fietsers kunnen over het hele heringerichte traject (Vestdijk-Hertogstraat-Kanaalstraat) gebruikmaken van het nieuwe, vrijliggende tweerichtingenfietspad. Voor voetgangers is aan beide zijden volop ruimte. Voor autoverkeer is de binnenstad vanuit het zuiden  bereikbaar via de Kanaaldijk Zuid-Kanaalstraat en de Stratumsedijk-Hertogstraat. Vanaf het 18 Septemberplein is de Vestdijk niet toegankelijk voor auto’s. De rijstrook richting het zuiden is uitsluitend bestemd voor busverkeer.

Nieuwe, groene Vestdijk weer open voor verkeer

 

“De nieuwe, groene Vestdijk is, samen met de heringerichte Hertogstraat en Kanaalstraat, in alle opzichten een aanwinst voor onze binnenstad”, aldus wethouder List-de Roos tijdens de opening van de Vestdijk en Hertogstraat op 19 juni 2020.