Kunstwerk ‘Together Forever’ in fietstunnel Neckerspoel klaar

STATIONSGEBIED | Fietstunnel Neckerspoel, tussen busstation en Beursgebouw, is door de Eindhovense kunstenaar Johan Moorman omgetoverd tot een kleurrijk kunstwerk met de naam ‘Together Forever’. Het kunstwerk verbeeldt een moderne, stadse verbinding van wonen, werken en recreëren in de Brainportregio van de toekomst - dat wat Knoop XL straks is. Over het doel van zijn ontwerp vertelt Moorman: “Ik wilde een positieve en verbindende boodschap overbrengen. Daarvoor heb ik het hele kleurenspectrum gebruikt. Als je door de tunnel fietst, zie je een kleurrijke stedelijke setting met mensen die op een of andere manier met elkaar in verbinding staan.”

Knoop XL

Deze fietstunnel speelt een grote rol in de bereikbaarheid van het stationsgebied. Dit zal in de toekomst alleen maar toenemen, met de ontwikkelingen in Knoop XL en de bouw van District E en fietsflat Neckerspoel. Om die reden heeft de gemeente begin 2021 voor deze tunnel een ontwerpwedstrijd uitgeschreven met Knoop XL als thema: hoe vertaal je dit drukke internationale knooppunt in street art?

Johan Moorman wist de juiste snaar te raken en kwam met zijn ontwerp, in zijn herkenbare ‘retro-futuristische arcadegame’-stijl, als beste uit de bus. “Het is een drukke tunnel waar dagelijks veel fietsers, scooters en voetgangers doorheen komen. Dit kunstwerk van Johan Moorman voegt echt iets toe aan de levendigheid van het gebied. Het gaat over verbinding en de tunnel verbindt. Hoe mooi is dat!”, aldus wethouder Rik Thijs (Openbare ruimte).

Tunnelvisie

Together Forever is gemaakt in de traditie van de Tunnelvisie van gemeente Eindhoven. Als een tunnel of viaduct na verloop van jaren groot onderhoud nodig heeft, wordt deze opgeknapt door middel van street art. Zo veranderen ze in grote kunstwerken die met hun uitstraling een positief effect op de omgeving hebben. Sinds 2016 zijn er in heel Eindhoven -met deze fietstunnel erbij- 49 tunnels, viaducten, spoorwanden en andere plekken omgetoverd tot een mooie verzameling openbare kunst. Alle kunstwerken zijn online op een plattegrond van Eindhoven verzameld. Ze zijn te bewonderen via www.eindhoven.nl/tunnelvisie.

Dit kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de provincie Noord-Brabant en maakt deel uit van de regionale Bereikbaarheidsagenda.

Foto's door LukeDaDuke.