Militaire helmen Stratumseind te zien in Catharinakerk

Tijdens de werkzaamheden in de binnenstad zijn twee militaire helmen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het is een Duitse en een Britse helm met bijzondere sporen erop. De helmen zijn vanaf 18 september tot 31 oktober te zien in de Sint Catharinakerk en daarna ook op andere plekken in de stad.

De helmen zijn gevonden in de Oude Stadsgracht, vlak bij het Stratumseind. Hier lag tot in de jaren ’50 een stadsgracht met een bakstenen brug. Volgens stadsarcheoloog Peter de Boer geven de vondsten een indringend beeld van een donkere periode uit onze geschiedenis: “Vooral bijzonder is dat de Britse helm is beschilderd met een Nederlandse vlag. Dit werd pas ontdekt bij het schoonmaken van de helm door een metaalspecialist.” Het is niet duidelijk wat de betekenis is. Peter de Boer: “Het kan de helm zijn geweest van een lid van de Prinses Irenebrigade. Het kan ook zijn dat het hoofddeksel bij de viering van de bevrijding op 18 september is versierd. We weten het niet, maar het zijn beide gedachten die tot de verbeelding spreken.”

Duitse helm

De Duitse helm draagt duidelijke sporen van heftig oorlogsgeweld. Hierin is namelijk een hoekig gat te zien en in het tegenoverliggende deel zit aan de binnenkant een deuk. Het is een inslag van vermoedelijk een granaatscherf. Peter de Boer: “Als iemand de helm op had toen dit gebeurde, dan kon deze persoon het daarna niet navertellen.”

Openingstijden tentoonstelling

De tentoonstelling is op 18 september tussen 11.00 – 13.30 uur te bezoeken. En daarna tot en met 31 oktober tijdens de openingstijden van de Catharinakerk: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur en zondag van 11.00 tot 16.30 uur (met uitzondering van besloten bijeenkomsten).